change language
te itt vagy: home - a kÖzÖssÉg newsletterlink

Support the Community

  

A KÖZÖSSÉG


 
nyomtatható verzió
 

A Sant’Egidio Közösség születése

A Közösség Rómában született 1968-ban, az akkor még alig 20 éves Andrea Riccardi kezdeményezésére. Lévén maga is gimnazista, egy gimnazistákból álló csoportot gyűjtött maga köré, hallgatták az Evangéliumot, és igyekeztek a gyakorlatba is átültetni a hallottakat. Első vonatkoztatási pontjaik az Apostolok Cselekedeteinek első keresztény közössége és Assisi Szent Ferenc voltak.

 

Comunità di Sant'Egidio - Icona della Pentecoste Comunità di Sant'Egidio - Icona di San Francesco
   
 
A kis csoport rögtön a római külvárosokba ment, felkereste a „bádog városokat”, amelyek abban az időben körülvették Rómát, és ahol sok szegény élt, s délutáni napközit szervezett az ott élő gyerekeknek. (Ma már ”délutáni iskolának” vagy a béke iskoláinak hívják őket.) 
 
Comunità di Sant'Egidio - Le baracche al "Cinodromo" di Roma negli anni '70
 
Azóta a Közösség elterjedt, ma már a világ több mint 70 országában, 4 kontinensen jelen van. A Közösség tagjainak száma is folyamatos növekedést mutat. Ma körülbelül 50 ezren vannak, de nehéz megmondani a pontos számot, mivel sokan, sokféle módon kapcsolódnak a Közösség különböző tevékenységeihez. Mint ahogyan azt sem lehet pontosan tudni, hányan vannak azok, akik állandóan, stabil közreműködőként vesznek részt a Sant’Egidio Közösség által szervezett szolgálatban, anélkül, hogy szűkebb értelemben a Közösség tagjai lennének.
 
Comunità di Sant'Egidio - La scuola della pace, con i bambini delle periferie