Riccardi Andrea: al web

Riccardi Andrea: a les xarxes socials

Riccardi Andrea: revista de premsa

change language
vostè està en: home - news com contactar-nosnewsletterlink

Sosté la Comunitat

  
23 Octubre 2008

Barcelona (Espanya): Solemne litúrgia a la catedral per celebrar el 40è aniversari de la Comunitat de Sant’Egidio

 
versió per imprimir

El passat 18 d’octubre, va tenir lloc a la catedral de Barcelona una Litúrgia eucarística amb motiu del 40è aniversari de la Comunitat de Sant’Egidio, presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach. Molts amics es van reunir al voltant de la Comunitat per celebrar aquest moment de joia i d’agraïment.

Homilia de l’arquebisbe de Barcelona, cardenal Lluís Martínez Sistach


Ens hem aplegat a la nostra estimada Catedral Basílica de Barcelona per celebrar l’Eucaristia dominical. Avui ho fem per donar gràcies a Déu per tants dons que rebem de la seva bondat i d’una manera especial per agrair-li el 40è aniversari de la fundació de la Comunitat de Sant’Egidio. Es tracta d’una associació de cristians amb aprovació pontifícia, present en setanta països del món i també a la nostra arxidiòcesi. Amb goig presideixo aquesta celebració com a pastor d’aquesta Església de Barcelona expressant així el meu agraïment a la Comunitat pel treball que des de fa molts anys està realitzant a l’arxidiòcesi i per tot el bé espiritual, social i cultural que està fent a molts indrets del món. Recordo d’una manera especial el treball ecumènic i interreligiós que realitza, i particularment l’Encontre Internacional per mantenir viu l’esperit d’Assís, després d’aquell històric encontre dels caps de les grans religions del món per pregar per la pau. M’uneixo, benvolguts membres i amics de la Comunitat de Sant’Egidio, a la vostra acció de gràcies a Déu pel carisma que ha atorgat al fundador de la Comunitat, el nostre estimat Professor Andrea Riccardi. 

El món vivia moments difícils entorn d’aquell maig del 68 del segle passat, ara fa quaranta anys. Es pretenia construir un món sense Déu. Es volia configurar una humanitat com si Déu no existís. I fou precisament enmig d’aquella gran convulsió occidental, que la Comunitat de Sant’Egidio va començar a caminar, com una petita llavor que ha fructificat esdevenint un arbre frondós que dóna bons fruits i bona ombra en molts països del món. Com ha afirmat Andrea Riccardi, “un impuls vital animava a les joves generacions a construir un món millor... Cercàvem un món nou i enteníem que calia renovar-nos personalment i constantment”.

Amb aquest carisma i la seva difusió, el Senyor ha volgut anar prenent a moltíssimes persones com va fer amb Cir, en el relat que el profeta Isaïes ens ha parlat avui, per dir a cadascuna d’elles: “et crido pel teu nom, et dono un títol honrós, tot i que no em coneixes”.

Per realitzar aquest projecte de fe i d’amor heu posat al centre de la vostre vida a Jesucrist. Han calat en els vostres cors com un do preuat de Déu aquestes paraules que Ell va inspirar al profeta Isaïes: “Jo sóc el Senyor, no n’hi ha d’altre. Fora de mi no hi ha cap Déu”. I heu escoltat aquestes paraules que l’Apòstol Pau ens ha dirigit avui: “Sabem de cert que ell us ha elegit”. Per això esteu contents de ser cristians i fills de l’Església. Ho proclameu amb un crit d’alegria i de joia. Això és molt necessari  avui per ser testimonis de Jesús enmig del món, per viure la felicitat que dóna la fe i per manifestar als joves i als adults que ens envolten que només el Senyor omple plenament el nostre cor i dóna sentit joiós a la nostra vida.

El carisma que viu la Comunitat de Sant’Egidio porta a centrar la vida en Crist i veure’l en cada persona i especialment en els pobres, recordant que Ell ens ha dit que s’identifica d’una manera preferent amb els pobres, malalts, immigrants i necessitats. Això us mou a viure la vocació del “bon samarità” d’aquells que experimenten situacions de marginació. Per això, els pobres s’han convertit en els amics de la Comunitat, formant part de la gran família de Sant’Egidio perquè no són només assistits, sinó també acollits amb afecte i amistat.

La fe cristiana viscuda amb autenticitat mou sempre a lliurar-se al servei dels germans. Així ho ha fet sempre l’Església. L’Esperit Sant va movent els cristians per tal de donar resposta als nous problemes i a les noves necessitats que va presentant la societat. La Comunitat de Sant’Egidio mira especialment a l’Àfrica, aquest continent que Europa té a prop, però poc present. Àfrica està en el vostre cor amb els seus grans recursos humans, però també on el materialisme humilia a l’home amb la violència, la pobresa, la sida, el culte al diner, desfigurant la imatge de Déu.

En l’Evangeli d’avui, Jesús ha donat una resposta curulla de saviesa i que ha esdevingut un patrimoni de la humanitat. Preguntat pels fariseus i herodians sobre si era lícit o no pagar tribut al Cèsar, Jesús, en veure una moneda del tribut on hi havia la figura del César, els hi va contestar: “Retorneu al Cèsar això que és del Cèsar, i a Déu allò que és de Déu”. 

Aquestes paraules de Jesús han esdevingut una norma d’or per les relacions entre allò que és religiós i allò que és profà, per tal que les persones puguin exercir degudament i amb ple respecte el dret fonamental de llibertat religiosa. És, també, una norma d’or per les relacions entre l’Església i l’Estat, entre la comunitat religiosa i la comunitat política. Es tracta de dues comunitats distintes i autònomes amb finalitats distintes, però entre elles cal que hi hagi una deguda cooperació perquè ambdues estan al servei de la realització personal i social d’unes mateixes persones. 

El concepte de laïcitat positiva, sana i oberta, no és quelcom estrany i aliè a la tradició cristiana. Benet XVI ha posat en relleu la seva inequívoca matriu cristiana. El seu fonament es troba precisament en les paraules de la resposta que Jesús donà als fariseus com hem escoltat en l’Evangeli. És ben legítima una sana laïcitat de l’Estat, en virtut de la qual les realitats temporals es governen segons les normes que li són pròpies, sense excloure, però, les referències ètiques que troben el seu fonament últim en la religió. 

Podem observar que a Jesús se li pregunta sobre uns assumptes del Cèsar, no sobre assumptes de Déu. Tanmateix ell acostumava a elevar les seves respostes a l’altura en què no vivien aquells que l’interrogaven. Ja que Jesús ha vingut a parlar de Déu, els parlà de Déu encara que no li hagin preguntat. En la resposta de Jesús, el “cèsar” queda reduït a la seva legítima dimensió: la de no ser Déu. I, per tant, no és amo d’aquells valors intocables que són patrimoni de l’ànima – de la persona humana – i dels que la persona humana ha de donar comptes només a Déu.

Els cristians estem en el món, però no som del món. Tenim responsabilitats en el si de l’Església i de la societat. Aquest doble compromís baptismal el viu i l’enforteix la Comunitat de Sant’Egidio, tot tenint cura de l’espiritualitat i santedat dels seus membres, empenyent a viure-ho també en el treball per la transformació de les estructures de la societat per tal que creixi en el món la pau, la justícia i la fraternitat. 


 LEA TAMBÉ
• NOTÍCIES
20 Març 2017
ROMA, ITÀLIA

Acaba a Roma el congrés de representants de les Comunitats de Sant'Egidio d'Àfrica i d'Amèrica Llatina

IT | EN | ES | DE | FR | PT | CA | NL
9 Febrer 2017

Festa de Sant'Egidio pels seus 49 anys amb el poble de la Comunitat

IT | ES | DE | FR | PT | CA
8 Febrer 2017

Sant'Egidio, 49 anys: una crida per una cultura de la pau i la solidaritat amb els pobres #periferiesalcentre

IT | ES | DE | FR | CA | RU
1 Setembre 2016

1 de setembre, memòria de Sant'Egidio.La Comunitat, que ha pres el seu nom dóna gràcies a tot el món

IT | EN | ES | DE | FR | PT | CA
2 Abril 2016

Fa 11 anys va morir #JoanPauII. Les trobades, les paraules i la seva amistat amb Sant'Egidio

IT | ES | PT | CA
20 Gener 2016
BUDAPEST, HONGRIA

Premi Wallenberg a la Comunitat de Sant'Egidio pel seu treball contra tota forma de racisme i per la seva acollida dels refugiats

IT | ES | DE | PT | CA | RU
totes les notícies
• IMPRIMIR
10 Febrer 2017
RomaSette.it

Becciu a Sant’Egidio: «I poveri siano sempre il vostro tesoro»

10 Febrer 2017
L'Osservatore Romano

Una presenza vivace

10 Febrer 2017
Avvenire

Roma. Becciu: Sant'Egidio porta Cristo nelle periferie

9 Febrer 2017
Vatican Insider

Becciu: “I manifesti? Il Papa ci ha riso su”

9 Febrer 2017
L'Osservatore Romano

L’arcivescovo Becciu per l’anniversario di Sant’Egidio - Una presenza vivace

22 Gener 2017
El Pais (Spagna)

Papa Francisco: “El peligro en tiempos de crisis es buscar un salvador que nos devuelva la identidad y nos defienda con muros”

tots els comunicats de premsa
• ESDEVENIMENTS
18 Febrer 2017 | GÈNOVA, ITÀLIA

Liturgia a Genova per i 49 anni della Comunità di Sant'Egidio

Totes les reunions de pregària per la pau
• DOCUMENTS

Homilía del cardenal Jaime Lucas Ortega y Alamino, arzobispo de La Habana, en la liturgia de acción de gracias por el 47 aniversario de la Comunidad de Sant'Egidio

tots els documents
• LLIBRES

Oscar Romero. La Biografia

San Paolo

La Chiesa dei poveri

Francesco Mondadori
tots els llibres

FOTOS

933 visites

949 visites

1002 visites

918 visites

946 visites
tots els mitjans de comunicació afins