Riccardi Andrea: a web

Riccardi Andrea: a szociális hálózatok

Riccardi Andrea: sajtószemle

change language
te itt vagy: home - news newsletterlink

Support the Community

  
Április 22 2017 | RÓMA, OLASZORSZÁG

Andrea Riccardi üdvözlő szavai Ferenc pápához a korunk mártírjaira emlékező imádságon

Róma, Szent-Bertalan-székesegyház a Tiberisz-szigeten, 2017. április 22.

 
nyomtatható verzió

Szentatya!

köszönjük hogy zarándokként eljött korunk vértanúinak emlékhelyére, ebbe a templomba. Az Önnel való találkozás mindig a szegényekhez és az evangéliumhoz vezet vissza bennünket. Emlékszem, amikor a Santa Maria in Trastevere-bazilikában a 3 „p” fontosságáról beszélt: imádság, szegények és béke (olaszul preghiera, poveri, pace).
 
Azonban a mai nap más, összetettebb, jelentőségteljes, hogy egybeesik az aleppói püspökök elrablásának évfordulójával, Boulos Yazigi és Gregorios Ibrahim elrablásával, aki imádkozott is ebben a templomban. Mi mindig imádkozunk értük, Paolo Dall’Oglio atyáért és a püspökök szabadulásáért.
 
Ma Ön segít ráhangolódni e szent hely üzenetére. Szent hely, mert vértanúk emlékeit őrzi, katolikusokét, ortodoxokét, anglikánokét, evangélikusokét, akik mind egyesülnek Jézus kiontott vérében. Azért, hogy ne feledkezzünk meg róluk, 2000-ben Szent II. János Pál emlékhelynek nyilvánította e templomot. Sok-sok felekezetnek lett emlék-, illetve zarándokhelye.
 
Őszintén be kell Önnek vallanom, hogy a vértanúk előtt szégyenkezünk: mert a kortársaink voltak, olykor barátaink, sőt együtt ettek velünk. Mint Christian de Chergé, akit 1996-ban öltek meg, aki rendtársaival Algériában maradt, hogy a muszlimokkal éljen. Vagy Shahbaz Bhatti... A barátaik voltunk, de nem tudtunk megszabadulni a „ments meg magad” konok eszméjétől. Egy olyan világban, ahol a háború sok fájdalom és a szegénység  szülőanyja, ahol nap mint nap keresztényeket ölnek meg, nem koncentrálhatunk állandóan saját életünkre. Meg kell tanulnunk ezeknek a keresztényeknek a nyelvét, viselkedését, azokét, akik nem magukat mentették meg. Egy zsidó író mondta: „Aki beszéli a vértanúk nyelvét, az falat épít a gonoszság ellen.”
 
A vértanúk arra emlékeztetnek, hogy a keresztények nem a hatalomnak, a pénz, a fegyverek, a megalkuvás miatt győznek. Nem hősök ők, hanem olyan emberek, akikben egyetlen erő lakik: a szeretet és a hit szelíd ereje. Nem elveszik, hanem odaadják az életet, ahogy Jézus tette. Ő nem magát mentette meg, nem menekült el Jeruzsálemből. A vértanúk tehát egy szegény, szelíd és emberi Egyházat mutatnak fel előttünk. Aranyszájú Szent János írta: „A keresztények úgy jutnak győzelemre, hogy elfogadják, hogy megölik őket.”
 
Ebben a korban győzelemre van szükség: nem olyanra, ahol az egyik vagy másik oldal nyer, hanem ahol győz a béke és az emberség. Túl sok ember élete veszik el a terrorizmussal, a kizsákmányolással, a magánnyal. Túl sokaknak kell menekülniük a fájdalom elől, menekültek, elvándorlók lesznek.
 
Nem vagyunk arra ítélve, hogy ijedt szemlélői legyünk mindennek. A szegények, a vértanúk segítenek minket, hogy reménykedjünk. Megmutatják, hogy Isten segítségével, a szóval, a szeretettel, találkozással a világot meg lehet változtatni.
 
Szentatya, köszönjük, hogy ma itt van velünk, ezen a fájdalommal átitatott, jelentőségteljes napon. Köszönjük, hogy megáll hatalmas ikon előtt a nyolc boldogságról, amelyek maguk a vértanúk. Kérjük őket, hogy járjanak közben Önért. Érezzük, hogy valamilyen módon ma esti imádságunk elkíséri, előkészíti küszöbön álló egyiptomi útját, a mártírok és a párbeszéd földjére.
 

 OLVASSON
• HÍR
Április 23 2017

Ferenc pápa homíliája a Szent Bertalan-bazilikában

IT | ES | FR | PT | HU
minden hír
• PRINT
Július 14 2017
Famiglia Cristiana

Andrea Riccardi: Chi aiuta e chi no, il papa tra amici e oppositori

Július 7 2017
Corriere della Sera

Andrea Riccardi: Il messaggio del papa è forte ma la Chiesa è troppo fragile

Június 19 2017
Avvenire

Sant'Egidio. La pace in Centrafrica inizia dalle firme a Roma

Június 18 2017
Corriere della Sera

L’intesa Bergoglio-Merkel per rilanciare l’Europa

Június 9 2017
La Stampa

Intervista ad Andrea Riccardi: “È il papato d’impatto di un esperto di umanità non di un teologo”

Május 31 2017
Avvenire

Andrea Riccardi. La Chiesa cattolica e la Cina un confronto oltre l'ideologia

minden sajtóközlemények
• ESEMÉNYEK
Június 20 2017 | RÓMA, OLASZORSZÁG

La rivista Shalom compie 50 anni. Una serata per ripercorrere mezzo secolo di storia

Minden ülései imádság a békéért
• NO HALÁLBÜNTETÉS
Szeptember 24 2015

Pope Francis calls on Congress to end the death penalty. "Every life is sacred", he said

nem megy a halálbüntetés
• DOKUMENTUMOK

Intervista a Papa Francesco in occasione del viaggio apostolico in Svezia

Non muri ma ponti: il messaggio di Andrea Riccardi al 4° congresso di 'Insieme per l'Europa'

Andrea Riccardi - Oriente e Occidente - Dialoghi di civiltà

Walter Kasper

Laudatio per il prof. Andrea Riccardi in occasione del conferimento del Premio Umanesimo 2016 a Berlino

Medì 2016: PROGRAMMA

az összes dokumentum