Riccardi Andrea: a web

Riccardi Andrea: a szociális hálózatok

Riccardi Andrea: sajtószemle

change language
te itt vagy: home - news newsletterlink

Support the Community

  
Augusztus 12 2009

A Sant’Egidio közösség fájdalmának és felháborodásának ad hangot egy roma asszony meggyilkolása miatt a kelet-magyarországi Kislétán

 
nyomtatható verzió

A magyarországi közösség fájdalommal követi annak a cigány családnak a sorsát, amelyre a közelmúltban gyilkos erőszak sújtott. A Szabolcs megyei Kislétán augusztus 3-ra virradó éjjel ismeretlenek betörtek egy házba, sörétes puskával álmában agyonlőtték a háztulajdonos, gyermekét egyedül nevelő asszonyt, és életveszélyesen megsebesítették tizenhárom éves lányát. Az eset abba a gyilkosságsorozatba illeszkedik, amely másfél év alatt rettegésbe taszította Magyarország cigány lakosságát, és amely eddig hat áldozatot szedett. A gyilkosok nehéz sorsú, védtelen és sérülékeny cigány embereket, köztük gyermekeket szemelnek ki célpontul.

A közösség közleményben fejezte ki felháborodását és együttérzését a család és mindazok iránt, akiket a romák elleni bűncselekmény-sorozat fájdalommal töltött el. Az előítélet, a másfajta, a gyengébb ember életének megvetése készíti elő az erőszak talaját. A sebet mindannyiunk lelkiismeretén ütötték. A barátság és a szolidaritás írjával kell gyógyítanunk. A közösség küldöttsége részt vett a kislétai áldozat temetésén, és a fenti érzéseknek a szertartás végén elmondott beszédben is hangot adott. Az elmúlt napokban Budapesten, Pécsett és Győrben a közösség imaórákon emlékezett meg az áldozatokról, és könyörgött azért, hogy véget érjen az erőszak és a gyűlölet.

 

KOZLEMENY

A Sant'Egidio közösség megdöbbenéssel és felháborodással értesült az újabb, Kislétán, hétfõn elkövetett gyilkosságról. Szeretnénk kifejezni õszinte részvétünket az áldozat, Mária családjának és mindazoknak, akiket fájdalommal sújtott ez a tragédia vagy az utóbbi idõben romák ellen elkövetett erõszakos cselekedetek. Kívánjuk Mária kislányának mielõbbi teljes felépülését.
 
A gyilkosságsorozat egy éve rettegésben tartja Magyarország cigány lakosságát. Célpontnak védtelen, nehéz sorsú cigány embereket, sõt, gyerekeket választanak. De célponttá vált a békés, civilizált együttélés is. Fenyegetik a magyar nemzetnek azt a bölcsességét, amellyel a történelem során oly sokszor képes volt a különbözõségek befogadására és integrálására.
 
Figyelmeztetõ a mostani bûncselekmény egybeesése a birkenaui haláltábor roma foglyain elkövetett tömeggyilkosság hatvanötödik évfordulójával. Az erõszak messzire vezet. Az elõítélet, a másfajta és a gyengébb ember életének megvetése pedig az erõszak talaját készíti elõ. Az elõítélet azonban nem csak áldozatát, hordozóját is megsebzi.
 
Napjaink bizonytalanságának és félelmeinek okai összetettek: nem orvosolhatóak egy könnyen azonosítható és sebezhetõ ellenség felmutatásával. A világi katolikusokból álló Sant'Egidio közösség hetven országban éli a szegények iránti barátságot, imádkozik és munkálkodik a béke és a szolidaritás elõmozdítása érdekében. Hiszünk abban, hogy a létbizonytalanság és a kirekesztés felszámolása hozzájárulhat az erõszakot és a félelem leküzdéséhez. Segíteni kell élni és elõrejutni annak, aki egyedül nem boldogul. Szükség van a hatóságok intézkedésére és jövõbe tekintõ, intelligens politikai válaszokra. Ezen túl szükség van arra, hogy minden jóakaratú ember napról napra a türelemrõl, együttérzésrõl és tiszteletrõl tegyen tanúságot.
 
Szeretnénk megállni az áldozatok fájdalma mellett. Úgy érezzük, a sebet mindannyiunkon ütötték. A magunk részérõl arra törekszünk, hogy a barátság és a szolidaritás írjával gyógyítsuk.
 
 


 OLVASSON
• HÍR
Május 15 2017
PÉCS, MAGYARORSZÁG

Pécsen a vészkorszakban a városból elhurcolt zsidókra emlékeztünk

IT | ES | DE | HU
Július 19 2017

Nyelv, kultúra, szolidaritás: az integráció alapjai – záróvizsgát tettek a Sant’Egidio közösség nyelviskoláinak diákjai

IT | DE | HU
minden hír
• PRINT
Május 11 2017
Avvenire

Traccia bruciante

Május 11 2017
Il Messaggero Veneto

Rogo camper. Obiettivo integrazione: il rimedio mai adottato

Augusztus 15 2017
Roma

Madri e figli rifugiati a scuola con Sant'Egidio

Augusztus 14 2017
Vatican Insider

Ferragosto, Sant’Egidio: si fa festa con rifugiati, anziani, rom e senza dimora

Augusztus 11 2017
Vatican Insider

Migranti, Sant’Egidio: in corso a Catania “Tre Giorni senza Frontiere”

Augusztus 9 2017
La Stampa

''Anche le Ong che non firmano sono legittimate a salvare vite''

minden sajtóközlemények
• ESEMÉNYEK
Augusztus 10 2017 | LEUCA, OLASZORSZÁG

A Santa Maria di Leuca per costruire un ponte nel Mediterraneo

Minden ülései imádság a békéért
• DOKUMENTUMOK
Comunità di Sant'Egidio

Cinque proposte sull’immigrazione

Appello al Parlamento ungherese sui profughi e i minori richiedenti asilo

Corso di Alta Formazione professionale per Mediatori europei per l’intercultura e la coesione sociale

Omelia di S.E. Card. Antonio Maria Vegliò alla preghiera "Morire di Speranza". Lampedusa 3 ottobre 2014

Omelia di S.E. Card. Vegliò durante la preghiera "Morire di speranza"

Nomi e storie delle persone ricordate durante la preghiera "Morire di speranza". Roma 22 giugno 2014

az összes dokumentum

FOTÓK

1217 látogatások

1304 látogatások

1285 látogatások

1259 látogatások

1214 látogatások
a kapcsolódó média