#pathsofpeace: wereldreligies lanceren een beweging om conflicten te voorkomen. Volgend jaar in Bologna

Een eind maken aan lopende conflicten, terrorisme dat onschuldige mensen vermoordt en elke vorm van geweld, omdat allen hier onder lijden, in het bijzonder de armen en meest kwetsbaren op aarde. Vanuit Osnabrück in Duitsland, dat er 400 jaar geleden in slaagde om katholieken en protestanten die in oorlog waren, te verzoenen, kwam een krachtig appèl voor vrede. Leiders van de wereldreligies presenteerden het aan de wereld in aanwezigheid van mensen afkomstig uit heel Europa. Ze hebben daarmee een belangrijke tekst ondertekend die duidelijk maakt dat christenen, moslims, joden en een aantal oosterse religies die aanwezig waren bij de internationale ontmoeting "Wegen van Vrede", zich distantiëren van elk geweld in de naam van God.

Er waren katholieken samen met protestanten, imams, rabbijnen, vertegenwoordigers van het Hindoeïsme en Boeddhisme. Drie dagen lang hebben zij in de nabijgelegen stad Münster gesproken over hoe religies worden gebruikt om de wereld in brand te zetten. En hoe aan de andere kant religies de wereld juist kunnen redden, door de ziel te laten terugkeren die de wereld zo gemakkelijk verliest vanwege een globalisering "die teveel gericht is op economie en de markt" en niet op de mensheid.

Vele mensen kwamen naar Duitsland vanuit heel Europa om de bijeenkost bij te wonen die de Gemeenschap van Sant'Egidio jaarljks organiseert in de "geest van Assisi," een beweging van dialoog die begon na de grote Werelddag voor Vrede die georganiseerd werd door Johannes Paulus II in 1986 en sindsdien gegroeid is door de deelname van vele religieuze leiders en andere mensen in verschillende delen van de wereld. Een netwerk van mensen die in dialoog geloven, dat al vele vruchten heeft voortgebracht. Zoals het verdrag dat 25 jaar geleden een einde maakte aan het conflict in Mozambique; een conflict dat een miljoen slachtoffers het leven kostte. En zo is het sindsdien ook gegaan in andere delen van de wereld.

Op de dag van de openingsceremonie sprak Bondskanselier Merkel over Europa als een bron van vrede. De grootmoefti van Al-Azhar, Al-Tayyeb, sprak over terrorisme als "een wees van wie we de ouders niet kennen." Samen met de President van Niger, Mahamadou Issoufou en de president van het Europees Parlement Antonio Tajani hebben zij de conferentie geopend. Andere deelnemers waren klimaatdeskundige Jeffrey Sachs, kardinaal Philippe Ouedraogo, aartsbisschop van Ouagadougou, de Afrikaanse stad die een maand geleden slachtoffer werd van een tweede zware terroristische aanslag, en vele andere getuigen uit landen die lijden, zoals pater Solalinde, die sprak over Mexico dat te lijden heeft vanwege drugstransporten en de tragedie van teruggestuurde migranten. Een andere deelnemer was de kardinaal van Bangui, Dieudonné Nzaplainga, een bewerker van vrede in de geteisterde Centraal Afrikaanse Republiek.

Tijdens de slotceremonie nodigde de stichter van Sant’Egidio Andrea Riccardi iedereen uit om "niet op te geven" ondanks de aanwezigheid van geweld en "geen onverschilligheid te accepteren" wanneer we geconfronteerd worden met de "pijn van anderen." We moeten "ambachtslieden van vrede" worden. Op het plein in Osnabrück, dat vol stond met mensen, gaf de Armeens-katholieke aartsbisschop van Aleppo, Boutros Marayati, een stem aan de "schreeuw van vrouwen, mannen en kinderen" van zijn stad, die wachten om eindelijk "een nieuw leven te kunnen beginnen dankzij vergeving en verzoening." Alle deelnemers ondertekenden een krachtig appèl om nieuwe "wegen van vrede" te openen. Ze overhandigden dit appèl aan een groep kinderen afkomstig uit verschillende continenten, die het appèl op hun beurt in een aandoenlijke processie toevertrouwden aan de aanwezige politieke leiders. "De wereld heeft vrede nodig zoals het brood nodig heeft," zo staat te lezen in het appèl. "Globalisering heeft economieën verenigd, maar het heeft de harten niet verenigd." Voor de religies is het moment gekomen om "stoutmoedig en vrijpostig" te zijn, om verder te kijken dan de eigen horizon. Ze roepen op om een eind te maken aan oorlog en ons te ontfermen over wie lijden.

De "pelgrims van de vrede" van de verschillende religies hebben beloofd om hun netwerk te vergroten, om conflicten te voorkomen en vele anderen te betrekken in hun commitment aan dialoog en ontmoeting. Inmiddels staat een nieuwe afspraak op het programma: volgend jaar zijn allen in Bologna uitgenodigd door aartsbisschop Matteo Zuppi, voor een nieuwe editie van het Gebed voor de Vrede in de "geest van Assisi".