Riccardi Andrea: al web

Riccardi Andrea: a les xarxes socials

change language
vostè està en: home - pregària - la preg...cada dia com contactar-nosnewsletterlink

Ajuda la Comunitat

  

La pregària cada dia


 
versió per imprimir

Icona del Sant Rostre
Església de Sant Egidi
Roma


Lectura de la Paraula de Déu

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

Tot aquell qui viu i creu en mi
no morirà per sempre.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

Jeremies 19,1-15Això em digué el Senyor:
--Vés a comprar una gerra de terrissa. Després, amb alguns ancians del poble i dels sacerdots, surt a la vall de Benhinnom per la porta de la Terrissa i allà proclama les paraules que jo et comunicaré. Digues-los: "Reis de Judà i habitants de Jerusalem, escolteu la paraula del Senyor. Això us fa saber el Senyor de l'univers, Déu d'Israel: Faré caure sobre aquest lloc una calamitat tan gran, que tothom qui ho senti quedarà esbalaït. Perquè m'han abandonat i han profanat aquest lloc, cremant-hi ofrenes a altres déus que no havien conegut ni ells, ni els seus pares, ni els reis de Judà; l'han profanat omplint-lo, a més, de sang d'innocents; han construït recintes sagrats en honor de Baal per cremar-hi els seus fills en sacrifici, cosa que no els havia manat ni els havia permès, ni se m'hauria acudit mai. Per això vénen dies que aquest lloc ja no es dirà ‘Tófet’ o ‘vall de Benhinnom’, sinó ‘vall de la Mortaldat’. Ho dic jo, el Senyor. En aquest mateix lloc tiraré per terra els plans de Judà i de Jerusalem: faré que caiguin víctimes de l'espasa dels seus enemics, servint-me dels qui els volen aniquilar. Donaré els seus cadàvers als ocellots i als animals feréstecs. Faré d'aquesta ciutat motiu d'estupor i de riota: tothom qui hi passarà es riurà de la seva desfeta. Els enemics que els volen aniquilar estrenyeran el setge, i faré que ells acabin menjant-se els propis fills i filles: la gent acabarà menjant-se els uns als altres."
»Després trenca la gerra davant els qui t'hauran acompanyat i digues-los: "Això us anuncia el Senyor de l'univers: Jo esmicolaré aquest poble i aquesta ciutat com qui esmicola una gerra de terrissa, que ja no es pot recompondre. Hauran d'enterrar la gent al Tófet perquè no trobaran més lloc per a enterrar. Més encara: tractaré la ciutat i els seus habitants com he tractat el Tófet. Ho dic jo, el Senyor. Les cases de Jerusalem i les dels reis de Judà quedaran impures com el Tófet, perquè en els terrats cremen ofrenes en honor de tot l'estol dels astres i hi fan libacions a déus estrangers."
Quan Jeremies hagué tornat del Tófet, on el Senyor l'havia enviat a profetitzar, se'n va anar a l'atri del temple del Senyor i digué a tot el poble:
--Això us fa saber el Senyor de l'univers, Déu d'Israel: "Faré caure sobre aquesta ciutat i sobre totes les altres ciutats les desgràcies que he anunciat, perquè han anat a la seva, sense fer cas de les meves paraules."

 

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

Si creus, veuràs la glòria de Déu,
diu el Senyor.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

La vida del profeta està formada de paraules i gestos, d’accions i signes. Jeremies, com altres vegades, és cridat a fer un gest simbòlic: prendre una gerra de terrissa, anar a la vall del Tofet o de la Gehenna, i trencar-lo davant els ancians del poble i alguns sacerdots, per indicar el que havia de passar-li al seu poble. Jeremies ha de parlar en públic, davant d’una de les portes de la ciutat on es reunia i passava la gent i de vegades es desenvolupaven fins i tot algunes activitats públiques. Tothom ha d’escoltar la Paraula de Déu, més enllà que vulguin acollir-la. Aquí la paraula va acompanyada d’un gest, que indica de manera simbòlica la destrucció de Jerusalem. Probablement en aquella vall es duien a terme sacrificis idòlatres: «han profanat aquest lloc, cremant-hi ofrenes a altres déus que no havien conegut ni ells, ni els seus pares». Trobem una referència similar al verset 13: «en els terrats cremen ofrenes en honor de tot l’estol dels astres i hi fan libacions a déus estrangers». La idolatria no només allunya de Déu, sinó que porta a la desolació i al final d’un poble. Perquè ¿pot viure humanament un home, una ciutat o un poble sense Déu? No hi ha dubte que les nombroses desolacions del món on vivim són també la conseqüència d’una vida en la qual Déu no troba lloc perquè cadascú s’enalteix a si mateix com a amo absolut de la vida. Per a Jeremies és clar: tot el que passa té la seva arrel en un poble que «no escolta» la veu del seu Déu i es posa al servei dels ídols que ha construït. Aquí, com en altres casos, tot s’atribueix a una decisió de Déu, però en realitat l’origen del que passa és una decisió de l’home, manifestada una vegada més per la frase final del nostre passatge: «Han anat a la seva, sense fer cas de les meves paraules». Davant la Paraula de Déu és fàcil que ens mantinguem en la nostra, continuant fent el que ens sembla sense escoltar i, per tant, sense canviar els nostres pensaments i les nostres accions


17/08/2013
Preg…ria de la vig¡lia


Agenda de la setmana
OCT
15
Diumenge 15 de octubre
Litúrgia del diumenge
OCT
16
Dilluns 16 de octubre
Pregària per la pau
OCT
17
Dimarts 17 de octubre
Pregària amb Maria, mare del Senyor
OCT
18
Dimecres 18 de octubre
Pregària dels apòstols
OCT
19
Dijous 19 de octubre
Pregària per l'Església
OCT
20
Divendres 20 de octubre
Pregària de la santa creu
OCT
21
Dissabte 21 de octubre
Pregària de la vigília
OCT
22
Diumenge 22 de octubre
Litúrgia del diumenge