Riccardi Andrea: al web

Riccardi Andrea: a les xarxes socials

change language
vostè està en: home - pregària - la preg...cada dia com contactar-nosnewsletterlink

Ajuda la Comunitat

  

La pregària cada dia


 
versió per imprimir

Icona del Sant Rostre
Església de Sant Egidi
Roma


Lectura de la Paraula de Déu

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

Aquest és l’Evangeli dels pobres,
l’alliberament dels presoners,
la vista dels cecs,
la llibertat dels oprimits.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

Jeremies 16,1-21El Senyor em va comunicar la seva paraula. Em digué:
--No et casis ni tinguis aquí cap fill ni cap filla, perquè, referent als fills i filles que naixeran en aquest país, referent a les mares que els infantaran i als pares que els engendraran, això us faig saber jo, el Senyor: Moriran de mort terrible, ningú no els plorarà ni els enterrarà, seran com fems escampats pels camps, l'espasa i la fam els consumiran. Els ocellots i els animals feréstecs s'atiparan dels seus cadàvers.
»Això et dic jo, el Senyor: No prenguis part en un àpat funerari, no et posis de dol ni et planyis, perquè jo retiro d'aquest poble la meva amistat, el meu amor i la meva misericòrdia. Ho dic jo, el Senyor. Rics i pobres d'aquest país moriran, i no els enterraran ni els planyeran: ningú no es farà incisions ni es raparà els cabells; ningú no llescarà el pa del condol per consolar els qui ploren un difunt, ni els faran beure la copa del consol pel pare o per la mare.
»Tampoc no entris en cap casa on facin un convit, no t'asseguis a menjar i beure amb ells. Això anuncia el Senyor de l'univers, Déu d'Israel: Aquí, davant els vostres ulls i en els vostres dies, jo faré callar els crits de joia i de festa, i el cant del nuvi i de la núvia.
»I quan anunciaràs tot això a aquest poble, ells et preguntaran: "Per què el Senyor ha decretat contra nosaltres unes desgràcies tan grans? Quines culpes o pecats hem comès contra el Senyor, el nostre Déu?" Llavors respon-los: "Els vostres pares m'han abandonat: han anat darrere altres déus, els han venerat i els han adorat. M'han abandonat i no han observat la meva Llei. Ho dic jo, el Senyor. Vosaltres heu fet pitjor que els vostres pares: us heu deixat guiar pel vostre cor obstinat i pervers i no heu fet cas de mi. Per això us llançaré fora d'aquest país, a un país que no coneixíeu ni vosaltres ni els vostres pares: allà podreu donar culte nit i dia als altres déus. El que és jo, no us concediré pas la meva gràcia."

»Tanmateix vénen dies, diu el Senyor, en què ja no diran: "Juro per la vida del Senyor que va treure els israelites del país d'Egipte", sinó: "Juro per la vida del Senyor que va treure els israelites del país del nord i dels altres països on els havia escampat." Jo els faré tornar a la seva pròpia terra, la que vaig donar als seus pares.

»Jo enviaré molts pescadors que els pescaran; després enviaré molts caçadors que els caçaran per totes les muntanyes, per tots els turons i per les escletxes de les roques. Els meus ulls observen la seva conducta, no em passa res per alt; les seves culpes no s'amaguen a la meva mirada. Ho dic jo, el Senyor. Jo els faré pagar el doble de les seves culpes i pecats perquè han profanat el meu país: la carronya repugnant i abominable dels seus ídols ha omplert la meva heretat.

El Senyor és la meva força
i la meva fortalesa,
el meu refugi en dies de perill.
Nacions d'un cap a l'altre de la terra
vindran a tu i diran:
«Quin engany, els déus heretats
dels nostres pares!
No són res ni valen per a res!»

«Pot fabricar-se déus un home?
Però si no en són, de déus!
Per això els vull instruir:
aquesta vegada els faré conèixer
la meva força i el meu poder,
i sabran que el meu nom és
"el Senyor".»

 

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

El Fill de l’home
ha vingut a servir;
qui vulgui ser el primer,
que es faci servent de tots.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

El llenguatge de Jeremies sembla gairebé contradictori: primer parla de desgràcies i després anuncia la intervenció salvadora de Déu. El profeta és convidat a no compartir els moments de dol i de festa del seu poble. La vida del profeta no es pot conformar a la mentalitat i als costums. Sap bé que ha d’escoltar la Paraula de Déu per damunt de tota altra cosa. De fet, la veritable qüestió religiosa d’Israel continua lligada a l’escolta del Senyor i a l’obediència de la paraula escoltada. Quan Israel demani: «“Per què el Senyor ha decretat contra nosaltres unes desgràcies tan grans? Quines culpes o pecats hem comès contra el Senyor, el nostre Déu?” Llavors respon-los: “Els vostres pares m’han abandonat: han anat darrere altres déus, els han venerat i els han adorat. M’han abandonat i no han observat la meva Llei”». El Senyor, no es resigna a la duresa de cor del seu poble, no l’abandona a la seva voluntat de rebel•lió i pecat. Amb les maneres d’un pare alhora sever i bo, el Senyor amenaça Israel perquè espera que reconegui el seu pecat i la necessitat de ser salvat. Una consciència així és pròpia de cada creient: no és possible arribar a la salvació sense un profund sentiment d’humilitat, és a dir, sense reconèixer el nostre pecat i, en conseqüència, la necessitat de ser salvats. Sovint vivim amb la convicció de tenir raó. En realitat, ens seguim només a nosaltres mateixos, i estem convençuts d’estar de la part de la raó. I per això decidim no escoltar ni a Déu ni als altres. Però res no serà com abans. Déu intervindrà i canviarà el curs de la història. Escriu el profeta: «Tanmateix vénen dies, diu el Senyor, en què ja no diran: “Juro per la vida del Senyor que va treure els israelites del país d’Egipte”, sinó: “Juro per la vida del Senyor que va treure els israelites del país del nord i dels altres països on els havia escampat”». És tracta d’una nova professió de fe d’un poble que reconeix la presència de Déu que ve a reunir-lo de la dispersió provocada per un individualisme exagerat, per portar-lo a una terra on aprendre a viure junts. Déu, es podria dir, obligarà el seu poble a tornar a Ell i, per tant, a sentir-se el seu poble. Enviarà a pescadors i caçadors per tornar a la terra de la promesa els seus fills dispersos. Així doncs, la narració no pot acabar sinó amb un reconeixement de l’obra de Déu: «El Senyor és la meva força i la meva fortalesa, el meu refugi en dies de perill. Nacions d’un cap a l’altre de la terra vindran a tu» per reconèixer el seu pecat i la presència de Déu.


12/08/2013
Preg…ria pels pobres


Agenda de la setmana
OCT
22
Diumenge 22 de octubre
Litúrgia del diumenge
OCT
23
Dilluns 23 de octubre
Pregària pels pobres
OCT
24
Dimarts 24 de octubre
Pregària amb Maria, mare del Senyor
OCT
25
Dimecres 25 de octubre
Pregària amb els sants
OCT
26
Dijous 26 de octubre
Pregària per l'Església
OCT
27
Divendres 27 de octubre
Pregària de la santa creu
OCT
28
Dissabte 28 de octubre
Pregària dels apòstols
OCT
29
Diumenge 29 de octubre
Litúrgia del diumenge