Riccardi Andrea: al web

Riccardi Andrea: a les xarxes socials

change language
vostè està en: home - pregària - la preg...cada dia com contactar-nosnewsletterlink

Ajuda la Comunitat

  

La pregària cada dia


 
versió per imprimir

Icona del Sant Rostre
Església de Sant Egidi
Roma

Memòria de la dedicació de la Basílica de Santa Maria de Trastevere. En aquesta església hi prega cada vespre la Comunitat de Sant’Egidio.


Lectura de la Paraula de Déu

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

Aquest és l’Evangeli dels pobres,
l’alliberament dels presoners,
la vista dels cecs,
la llibertat dels oprimits.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

1r Macabeus 11,38-53

El rei Demetri, veient el país calmat sota el seu domini i sense cap resistència, llicencià totes les tropes i va manar que cadascú tornés al seu país. Només es reservà les tropes mercenàries que havia reclutat de les illes gregues. Amb això es guanyà l'enemistat de totes les tropes que tenia dels seus predecessors. Aleshores Trifó, antic partidari d'Alexandre, en veure que l'exèrcit estava descontent de Demetri, es presentà a l'àrab Imalcuè, que era el preceptor d'Antíoc, el jove fill d'Alexandre. Trifó es quedà força temps amb ell i anà convencent-lo que li confiés el noi per fer-lo rei en comptes del seu pare. Igualment l'informà de les decisions que havia pres Demetri i de la mala voluntat que l'exèrcit li portava.
Per la seva part, Jonatan demanà en un missatge al rei Demetri que retirés les tropes de la ciutadella de Jerusalem i de les places fortes, perquè no paraven d'hostilitzar Israel. Demetri li envià aquesta resposta:
«Per tu i per la teva nació estic disposat no solament a fer això que em demanes, sinó que, a més a més, si les coses em van bé, us ompliré d'honors, a tu i la teva nació. Mentrestant, però, estaria bé que m'enviessis homes per a lluitar al meu costat, perquè totes les meves tropes s'han revoltat contra mi.»
Jonatan va enviar-li a Antioquia tres mil homes entrenats per a combatre. Quan van arribar-hi, Demetri s'alegrà de la seva vinguda, ja que els ciutadans, uns cent vint mil homes, s'havien concentrat al mig de la ciutat, decidits a matar-lo. El rei s'havia refugiat al palau, mentre la gent ocupava els carrers i es disposava a l'assalt. Els jueus a qui el rei havia demanat auxili es van posar al seu costat com un sol home. Després s'escamparen per la ciutat i aquell dia van matar-hi unes cent mil persones. Aquell mateix dia van calar foc a la ciutat i s'apoderaren d'un gran botí. Així salvaren el rei. Quan els habitants van veure que els jueus s'havien fet amos de la ciutat i hi feien el que volien, els seus propòsits van quedar frustrats i llavors clamaren al rei adreçant-li aquesta súplica:
--Concedeix-nos la pau i mana que els jueus parin de lluitar contra nosaltres i la ciutat.
Els rebels van deposar les armes i van fer les paus. Els jueus s'havien omplert de glòria als ulls del rei i de tots els seus súbdits i la seva anomenada s'estengué per tot el regne. I se'n tornaren a Jerusalem carregats de botí. Però quan Demetri veié que tenia el tron assegurat i que el país estava calmat sota el seu domini, es va desdir de totes les promeses i es va girar contra Jonatan. En comptes d'agrair-li els bons serveis, el vexava de mil maneres.

 

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

El Fill de l’home
ha vingut a servir;
qui vulgui ser el primer,
que es faci servent de tots.

Al·leluia, al·leluia, al·leluia

Demetri, creient-se segur en el tron, va voler donar més estabilitat al seu regne. Va retirar el gruix del seu exèrcit pensant que ja no el necessitava. Va demanar als soldats que deixessin les armes i no els va pagar els salaris previstos per al temps de pau, com, en canvi, sí que havien fet els reis anteriors per assegurar la seva fidelitat en temps d’emergència. Va mantenir armats només els mercenaris que havia enrolat a Creta i a les illes, com explica Flavi Josep, l’antic historiador jueu. El rei era cada vegada més impopular, i Trifó, un dels generals d’Alexandre, es va aprofitar de la situació. El conseller Trifó (que va adoptar el sobrenom d’«intemperant» després de la seva victòria sobre Demetri II) era nadiu d’Apamea i havia prestat servei en l’exèrcit de Demetri I. S’havia passat, doncs, al bàndol d’Alexandre i després al de Ptolomeu. Jonatan, informat del que estava passant a Síria, va pensar a demanar al rei que li permetés evacuar les tropes sirianes que ocupaven la ciutadella i les altres guarnicions de Judea. Volia, en definitiva, aprofitar la situació per alliberar tota la regió de la presència de tropes estrangeres. Demetri va accedir a la petició i va dir a Jonatan: «Per tu i per la teva nació estic disposat no solament a fer això que em demanes, sinó que, a més a més, si les coses em van bé, us ompliré d’honors, a tu i la teva nació». A canvi li va demanar que enviés soldats que l’ajudessin: «Mentrestant, però, estaria bé que m’enviessis homes per a lluitar al meu costat, perquè totes les meves tropes s’han revoltat contra mi». Jonatan va enviar a Antioquia un exèrcit de tres mil homes, que van salvar al rei d’una revolta que havia esclatat a Antioquia. Flavi Josep explica que en un primer moment els soldats van ser doblegats i es van veure obligats a refugiar-se al palau reial. Però des de les teulades i gràcies a les seves fletxes van aconseguir dispersar la multitud i salvar, d’aquesta manera, el rei. Els soldats jueus òbviament «s’havien omplert de glòria als ulls del rei i de tots els seus súbdits i la seva anomenada s’estengué per tot el regne. I se’n tornaren a Jerusalem carregats de botí». Aquesta victòria, però, no va ser motiu d’alegria entre els jueus, excepte pel botí obtingut, ja que Demetri no va complir la seva paraula i, com a premi, «es va girar contra Jonatan». Potser Jonatan havia confiat més en l’aliança amb Demetri que en l’aliança amb el Senyor, l’únic que no traeix al seu poble.


15/11/2013
Preg…ria de la santa creu


Agenda de la setmana
OCT
15
Diumenge 15 de octubre
Litúrgia del diumenge
OCT
16
Dilluns 16 de octubre
Pregària per la pau
OCT
17
Dimarts 17 de octubre
Pregària amb Maria, mare del Senyor
OCT
18
Dimecres 18 de octubre
Pregària dels apòstols
OCT
19
Dijous 19 de octubre
Pregària per l'Església
OCT
20
Divendres 20 de octubre
Pregària de la santa creu
OCT
21
Dissabte 21 de octubre
Pregària de la vigília
OCT
22
Diumenge 22 de octubre
Litúrgia del diumenge