news

“Mira el teu veí! Ves a trobar-lo. ¡El sol sí, sols no!"

21 Juny 2017 - BARCELONA, ESPANYA

AncianosBarcelonaVerano de solidaridadViva los ancianos

Davant l'emergència per la calor no oblidem els ancians: per trencar l'aïllament social dels que resten a les ciutats

Comparteix-Ho

A punt d’entrar a l’estiu, la Comunitat de Sant’Egidio ha presentat la iniciativa “Mira el teu veí! Ves a trobar-lo. El sol sí, sols no” per ajudar els ancians. Quan s’és jove la calor normalment no suposa cap problema, però quan s’és ancià es pot fer més feixuc suportar la calor excessiva. Tal com diu l’Àngels, una anciana de 73 anys: “No em sento sola, però sé què vol dir sentir-se sol. Quan un es troba sol tot es fa més feixuc i quan fa calor les coses es compliquen.

En la presentació s’han mostrat dades sobre la situació del ancians a la ciutat i s’han recordat les situacions de crisi que es van viure durant les onades de calor dels passats estius, sobretot a l’any 2003. En aquest temps, amb Sant’Egidio, a través de trobades, visites i festes de sensibilització,  joves, adults i altres ancians ajuden la gent gran en diferents barris. L’Àngels ha testimoniat la seva experiència: “En el bloc de pisos on visc hi ha una senyora que té 92 anys i viu sola. La truco de tant en tant per saber com està i per si necessita alguna cosa. Amb la veïna del meu davant hi mantinc una relació més estreta. L’acompanyo al metge perquè no li agrada anar sola. No ens agrada estar sols”.

El sol sí, solos no

“MIRA EL TEU VEÍ! Ves a trobar-lo”. És una invitació per viure un bonic estiu i no deixar ningú sol.  Com s’ha dit en la presentació, anar a trobar a un veí “potser ens prendrà dos o tres minuts de temps al dia”. N’hi ha prou a trucar al timbre del veí, o anar a visitar l’ancià que viu a la porta del costat o en una residència. Ajudar a donar de beure un got d’aigua o anar a veure si els ancians tenen altres necessitats pot salvar una vida.

També s’ha presentat un espot publicitari de sensibilització i el tríptic: “EL SOL SÍ, SOLS NO”, un conjunt d’indicacions de “bones pràctiques”, consells per protegir-se de la calor, catorze petites grans idees que comuniquen als ancians un camí agradable i serè per tenir un BON ESTIU.
 
El sol sí, solos no