news

Acte cultural i de solidaritat a la presó de màxima seguretat de Zomba (Malawi), el Dia Mundial contra la Pena de Mort

11 Octubre 2019 - ZOMBA, MALAWI

Pena de muerteCárcelMalawi

Comparteix-Ho

A Malawi la Comunitat de Sant’Egidio va organitzar un acte en ocasió del Dia Mundial contra la Pena de Mort a la presó de màxima seguretat de Zomba. Es tracta de la presó més gran del país, amb 2450 presos, tot i que es va construir per acollir-ne 250. Les condicions en què viuen els presoners són terribles: viuen en petites cel·les que superen amb escreix la seva capacitat, no hi ha aigua i mengen un sol i escàs àpat al dia.

Sant'Egidio fa anys que va a visitar els presos d'aquesta presó, on alleuja la situació de moltes persones repartint aliments i altres productes, i sobretot repartint amistat amb molts d'ells. Des de fa uns anys s'ha posat en marxa un servei d'ajuda legal, amb la col·laboració d'alguns advocats, per ajudar en els processos legals d'alguns detinguts. La presó de Zomba és coneguda perquè conté el corredor de la mort per als condemnats a la pena capital.

Fa 27 anys que no hi ha execucions al país, des de 1992. Tot i això, els tribunals segueixen emetent condemnes a mort, com ho va demostrar l'última sentència del Tribunal que va condemnar a la pena capital 2 homes i una dona el passat 13 d'agost.

Amb l'ajuda de la Unió Europea, la Comunitat de Sant’Egidio, juntament amb altres organitzacions del país que lluiten contra la pena de mort, va commemorar el Dia mundial contra la pena de mort en aquella presó bo i lliurant productes de primera necessitat a 100 detinguts que no tenen família, entre els que moltes són dones.

Bonwell Uladi (21 anys), fill d'un ex condemnat a mort, va parlar de l'exclusió que va haver de suportar, quan era nen, després que condemnessin a mort el  seu pare.  Byson Kalua, ex condemnat a mort, que va ser indultat el 1992, va recordar que els darrers dies que va passar al corredor de la mort, més enllà de l'aïllament, van ser dies d'angoixa de pensar que podia ser l'últim dia de la seva vida.

En l'acte organitzat per Sant'Egidio va ser important la participació de vàries autoritats de Malawi i dels representants de la British High Commission, de la Unió Europea i de la Conferència Episcopal de Malawi.Acte cultural i de solidaritat a la presó de màxima seguretat de Zomba (Malawi), el Dia Mundial contra la Pena de Mort
Acte cultural i de solidaritat a la presó de màxima seguretat de Zomba (Malawi), el Dia Mundial contra la Pena de Mort
Acte cultural i de solidaritat a la presó de màxima seguretat de Zomba (Malawi), el Dia Mundial contra la Pena de Mort