Dia Mundial contra la sida: les comunitats marquen la diferència

El Programa DREAM de Sant'Egidio té activitats específiques per als joves, per lluitar contra la malària i l'estigmatització

El Dia mundial contra la sida se celebra cada any l'1 de desembreEl tema del 31 Dia mundial de la sida és "Communities make the difference", i vol indicar el paper fonamental de les comunitats en la prevenció, en la lluita contra la discriminació i en el tractament. El símbol de la lluita contra la sida a tot el món és el "llaç de conscienciació" de color vermell. No se sap ben bé l'origen del llaç vermell però en el seu color s'hi poden veure la solidaritat amb els malalts i els seropositius, en un dels dies sobre la salut més reconeguts a nivell internacional per augmentar la conscienciació de la població, commemorar qui ha perdut la vida i celebrar els resultats com l'augment en l 'accés al tractament i als serveis de prevenció.

Amb el sue programa DREAM, que funciona a 11 països africans, la Comunitat de Sant’Egidio crea una xarxa de salut i protecció, una comunitat, per salvar la vida de les persones afectades pel VIH. És la principal causa de mortalitat entre els adolescents del continent. Vèncer la sida significa salvar el futur de l'Àfrica, on se situen el 73% dels nous casos de sida entre adolescents (font: Avert, dades de 2016).
DREAM porta 18 anys oferint accés gratuït al tractament amb 49 centres de salut i 25 laboratoris mol·leculars. Les activitats del programa comencen a l'Àfrica sudoriental, on l'epidèmia de VIH, "una epidèmia oblidada", mata cada any 380 mil persones. En aquella regió quasi 6000 adolescents segueixen actualment la teràpia en els centres de salut del programa de la Comunitat de Sant’Egidio, a Moçambic (uns 3000), Malawi (més de 1000) i Kenya (800), amb projectes finançats per l'Agència Italiana de Cooperació i Desenvolupament. A Moçambic s'experimentarà a partir de 2020 la formació de youth leaders i la inclusió d'un espai adolescents friendly en sis centres de salut per facilitar l'accés dels joves als serveis sanitaris per a VIH.
És important el paper de les comunitats per lluitar contra la sida fins i tot abans no arribin els infants al món, ajudant les mares seropositives a seguir el tractament, a tenir els fàrmacs i a fer un seguiment de la teràpia. La majoria d'infants, de fet, contreu el virus per via perinatal, és a dir, principalment durant el part. Des de 2002 fins avui DREAM ha aconseguit que 100 mil infants nasquessin sense contraure el VIH.

Com a suport als sistemes sanitaris nacionals, DREAM, a través dels centres de salut, no es limita a la distribució dels fàrmacs, sinó que forma el personal local i ofereix als pacients serveis d'assessoria, prevenció i proves. Per als adolescents és fonamental, sobretot, l'activitat de sensibilització sobre els tems associats a la salut i el tractament. Duen a terme aquestes activitats expert clients, persones malaltes, sovint dones, que s'han beneficiat dels serveis que ofereixen els centres de salut de Sant'Egidio i que s'han convertit en divulgadores, veritables punts de referència que poden donar als joves la informació que necessiten per accedir al tractament o, abans, per fer-se les proves.

Cada centre de salut DREAM té un responsable dels serveis per als joves, per mantenir amb ells línia directa amb trobades fixes centrades en les seves necessitats específiques. En dies dedicats a ells, es controla el seu estat de salut i la seva alimentació, es fan les anàlisis de sang per controlar la teràpia i les proves de càrrega viral, es lliuren els fàrmacs, es prevenen i es tracten eventuals malalties associades al VIH i es fa un seguiment del càncer de coll d'úter. Impulsen totes les activitats persones qualificades i degudament sensibilitzades.

"Al voltant dels centres DREAM –afirma Paola Germano, directora de DREAM– existeixen moviments d'adolescents que han superat la fase d'estigmatització i comencen a parlar del VIH amb els seus companys sans, a les escoles i als llocs on es troben. Són moviments d'adolescents que es veuen obligats per la malaltia a tenir una maduresa interior precoç, que gràcies als tractaments i a la inclusió del grup adquireixen seguretat i esperança. La seva aportació en la lluita contra l'estigmatització del VIH entre els joves és inestimable."