news

Mascaretes "altruistes", compra solidària, menjar per a qui no té casa i molt més: Sant'Egidio lluita contra el Covid-19 al costat dels més fràgils

7 Abril 2020

Solidaridadcoronavirus

Comparteix-Ho

També ells estan a primera línia en la lluita contra el virus: els voluntaris Són molts, encara que es vegin poc: es mouen de manera dispersa, seguint escrupolosament les normes per evitar riscos, per a ells i sobretot per als més fràgils, que tenen dificultats per protegir-se com tots estem cridats a fer aquests dies.
Volem explicar el seu treball, perquè mentre la pandèmia s'estén, es multipliquen les formes d'estar al costat dels pobres, dels ancians, de qui no té casa, de qui necessita aliments: sobretot reparteixen equips de protecció individual, com les mascaretes, els desinfectants i el sabó, que són la primera barrera contra el virus.
A molts països no hi ha mascaretes o són molt cares. Però no per això ens podem resignar a deixar els més pobres sense protecció.
Mesures de seguretat, repartiment de sabó, desinfectant, mascaretes, instruccions per a protegir-se: són l'ajuda que els voluntaris ofereixen als centres de Sant'Egidio a les persones que venen a demanar ajuda, a tot el món. Canvien les cares i els llocs, però no la determinació per protegir a tothom.
Al menjador de Sant'Egidio de Roma, on s'hi accedeix en estricte ordre de fila, separada per gruixudes línies blanques pintades a terra, es reparteixen mascaretes a les persones que hi van a menjar. S'observen les mateixes mesures de seguretat en altres menjadors de la Comunitat: des de Lucca fins a Anvers, des de Jakarta fins als centres nutricionals de Moçambic.
Els sopars itinerants són el regal més preuat per a les persones que no tenen llar. El moment de donar el menjar pel carrer també és l'oportunitat d'explicar a qui no té casa les mesures de seguretat que cal adoptar per protegir-se del contagi. A aquells que tenen dificultats per a rentar-se les mans, se'ls ofereix gel desinfectant. A tothom, una petita provisió de mascaretes, per a un parell de dies, fins a la propera visita.


La necessitat és gran, o millor dit, enorme. Cal l'ajuda de tothom. A Itàlia, ha arribat ajuda de les comunitats xineses, que han enviat mascaretes per als pobres, però l'emergència és gran, i cal garantir que tothom en té. Per això a totes les Comunitat de Sant’Egidio del món s'ha posat en marxa una massiva producció de mascaretes, tant de tela sense teixir com, allà on no n'hi ha, de tela de cotó. Són "casolanes" però segueixen minucioses regles de producció i de desinfecció que arriben a tothom per la web. Sovint són d'ajuda les mans expertes dels ancians, mentre que els més joves han començat un "art" que no coneixien fins fa poc.


També es dona el menjar seguint estrictes mesures higièniques. El menjar es prepara en porcions individuales, s'envasa en contenidors adients i s'entrega sense tocar-lo.

El vídeo ens duu a Kiev (Ucraïna), on l'ajuda a qui viu al carrer surt dels límits de la ciutat i arriba als boscos on es refugien els més pobres. La visita dels amics de la Comunitat, en un lloc tan remot, no és només la resposta a una necessitat, sinó un consol i un missatge que tothom necessita rebre, sobretot en aquest temps: "No us deixarem sols!".


 

En la situació d'emergència pel coronavirus no volem deixar sol a ningú.

 

Per això necessitem la teva ajuda.
Pots fer un donatiu online.
Gràcies!
Gràcies.