news

A Moçambic, la "best practice" de Sant'Egidio contra el Covid-19: augment destacat de la producció de mascaretes i educació sanitària a les perifèries

21 Abril 2020 - MOÇAMBIC

Áfricacoronavirus

Comparteix-Ho

La propagació del coronavirus a l'Àfrica suscita una gran preocupació, en part a causa de la dificultat per trobar mesures de seguretat efectives. Per aquest motiu, els centres de Sant'Egidio s'han equipat per a poder produir mascaretes en grans quantitats i distribuir-les especialment a les persones més vulnerables.

 

A Moçambic, des de l'arribada del Covid-19 han faltat mascaretes protectores, sovint també per al personal sanitari. Sant'Egidio ha estat pionera, s'ha activat de forma immediata, ja fa més d'un mes que produeix i distribueix mascaretes de tela.

 

A Matola, a les instal·lacions del Centre Nutricional, s'està treballant molt. Activistes del programa DREAM i els Joves per la Pau han unit forces per a produir-ne la quantitat més gran possible, i lliurar-les després a pacients del DREAM, nens del carrer i ancians. El mateix succeeix a Beira, Nampula i Quelimane. La notícia s'ha difós ràpid i estan arribant cada dia moltes sol·licituds a la Comunitat.

 

Les autoritats de salut de Matola també han sol·licitat la col·laboració de Sant'Egidio per aprendre a produir-les per al seu personal i per al dels hospitals circumdants. Cada dia, els voluntaris de Sant'Egidio reben visites per "estudiar" els mètodes més segurs per a produir mascaretes de qualitat i defensar-se així contra el virus. Gràcies a la generositat d'algunes empreses, que han donat material i màquines de cosir, ara és possible augmentar la producció de manera significativa i protegir molts, especialment als més pobres.

 

Fins fa uns dies, a Beira es produïen 150 mascaretes al dia. Gràcies a una donació de màquines de cosir, la producció està augmentant i s'espera que s’arribi a les 1.500 mascaretes al dia (veure el video).

 

Un cop produïdes, les mascaretes es distribueixen. A les imatges veiem on arriben: als ancians, a qui Sant'Egidio va reconstruir la casa després del cicló Idai; als centres del programa "BRAVO!", on es lliuren a les mares que vénen a registrar els seus fills; als nens del carrer; a les leproseries (a la de Nacopa, prop de Quelimane, es farà un lliurament en breu).

El lliurament també és un moment important per ensenyar als destinataris com usar-les correctament, així com altres precaucions per evitar el contagi.

En les últimes setmanes, Sant'Egidio està dedicant un esforç significatiu a crear consciència sobre les mesures per defensar-se del virus, especialment a les perifèries.

 

Aquest és un gest cultural important: cal canviar els hàbits, els estils de vida, lluitar contra les "fake news" que circulen perillosament i, sovint, contra les creences ancestrals. Cal difondre coneixements científics bàsics per protegir la vida de molts.A Moçambic, la
A Moçambic, la
A Moçambic, la
A Moçambic, la