Als camps de refugiats de Moçambic amb la Comunitat de Sant'Egidio

En els últims mesos, Moçambic ha patit un augment significatiu del nombre de "deslocados", és a dir, refugiats i persones desplaçades que s'instal·len en campaments enormes i improvisats. Molts d'ells van arribar des de la Banya d'Àfrica i la Regió dels Grans Llacs, atrets per la relativa estabilitat del país. Recentment, però, s'hi han afegit molts altres "desplaçats interns" per diversos motius. Entre els quals hi ha motius ambientals (desplaçaments forçats de la pròpia terra a causa dels ciclons Idai i Kenneth, i les consegüents inundacions) o el terrorisme, que ha causat diverses fugides de la zona de Cabo Delgado al nord de país, on ja hi ha hagut diversos atacs d'aquesta índole que han disseminat terror i mort. Un exemple és l’atac succeït a Mocìmboa da Praia, on Antonio, un jove de la Comunitat de Sant’Egidio va perdre la vida. 

Des de llavors, Sant'Egidio està intensificant la seva presència i ajuda en aquests camps, on la situació de salut és encara més greu a causa de la pandèmia del coronavirus.

 

Prevenir la propagació del virus en aquestes àrees amb alta densitat de població, amb dificultats en el subministrament d'aigua i un sanejament deficient, és un objectiu primordial.

 

És per això que Sant'Egidio està multiplicant les seves iniciatives: a Mandruzi, un camp de desplaçats interns pel cicló Idai a 30 km de Beira, on hi viuen unes 2000 persones, s’hi van realitzar cursos sobre com prevenir la Covid-19 amb la distribució de mascaretes, alcohol, gel, sabó i roba.

 

Les classes d'educació per a la salut s'imparteixen en els idiomes locals, el cisena i el cindau, i no en portuguès, per assegurar que tothom entengui com es transmet el virus, quins són els símptomes i com es prevé.

 

Al camp de Mutua, on més de 4000 persones van quedar sense llar a causa del cicló Idai, la Comunitat va distribuir matalassos, amb l'ajuda d'AIDS-Stiftung i per al benefici de molts ancians.

 

En aquestes intervencions, Sant'Egidio segueix oferint l'experiencia del programa de salut DREAM al servei dels moçambiquesos.

 

La Comunitat també va fer una cridao a les autoritats i la població, per convidar-los a recaptar ajudes i per crear consciència i cultura d'hospitalitat.

 

Llegeix també:

Refugiats a Moçambic: vides marcades per la pobresa, el canvi climàtic i la violència. Sant'Egidio als camps de refugiats i desplaçats interns.