news

Dia Mundial de l'Alfabetització: l'escola, una prioritat absoluta

8 Setembre 2020

Escuela de la Paz
niñosderechos humanosEmergencias humanitarias

Les Escoles de la Pau a Itàlia i al món per garantir el suport escolar i l'educació sanitària

Comparteix-Ho

 

El 8 de setembre se celebra el Dia Internacional de l'Alfabetització, establert fa 55 anys per la UNESCO per commemorar el dret universal a l'educació i la importància de l'alfabetització com a motor de desenvolupament. Aquest aniversari adquireix un significat molt especial enguany, mentre el món brega amb una pandèmia que va tenir en el tancament de les escoles, una de les conseqüències més dramàtiques. Segons un informe recent d'UNICEF, un terç dels alumnes del món (463 milions d’infants i adolescents) no van poder accedir a l'aprenentatge a distància a causa de la manca d'eines TIC durant el confinament.

 

Davant d'aquesta emergència educativa global, la Comunitat de Sant'Egidio s'ha mobilitzat en els 70 països de tots els continents on és present, organitzant escoles d'estiu i classes de recuperació per als infants que no han pogut seguir l'escola en aquest període. Les Escoles de la Pau no s’han aturat a Nyumanzi, el camp d'Uganda que acull els refugiats sud sudanesos; tampoc a Moçambic, on molts nens i nenes han estat desplaçats a causa dels atacs terroristes al nord del país o dels recents ciclons al centre-sud.

 

També a Lesbos, durant una missió humanitària l'agost passat, s’ha realitzat l'Escola de la Pau per a refugiats del camp de Moria. S’hi van impartir classes d'anglès i matemàtiques, però també cursos d'educació en higiene i salut, per a difondre entre els més petits aquelles normes que prevenen la infecció: distanciament, higiene de mans i ús correcte de la mascareta.

 

En nombroses ciutats italianes (Gènova, Lecce, Nàpols, Milà, Pàdua i Roma, per dir-ne algunes), centenars de voluntaris han estat fent torns a les Escoles d'Estiu. Centres educatius estivals gratuïts per donar suport a milers d’infants i joves per a la recuperació de matèries que havien estat descurades. Mentre milions de famílies italianes esperen la represa del curs escolar, Sant'Egidio promou que l'escola sigui considerada una prioritat absoluta, que es garanteixi a tots la continuació de les activitats educatives en centres de tots els nivells i que, davant d'una possible formació a distància, especialment no s’oblidi a qui té dificultats. El dret a l'educació és un dret universal que cal garantir a tothom.