news

Des de la Basílica de Santa Maria de Trastevere per al món sencer, el Nadal de Sant'Egidio és una festa d'amor que diu a tothom: "No esteu sols"

25 Desembre 2020 - ROMA, ITÀLIA

#NavidadParaTodos

Comparteix-Ho

Un Nadal especial, que va començar a la nau central de Santa Maria de Trastevere, a Roma, i que ha abraçat tot el món. Encara enmig d'una dura pandèmia, la Comunitat de Sant’Egidio ha decidit passar també aquest any el 25 de desembre al costat dels pobres i els fràgils, amb els que sempre comparteix l'amistat. Només ha canviat la forma, però no el clima i la festa familiar, la més important de l'any. A la basílica trasteverina, en comptes de les taules, que no es poden parar en temps de covid, hi havia cadires per acollir els convidats, però les persones eren les mateixes dels altres 38 anys, des que, un ja llunyà 1982 va començar aquesta tradició, un tret distintiu de totes les Comunitats de Sant'Egidio del món: persones sense llar, ancians sols, famílies amb problemes o refugiats que han arribat amb els corredors humanitaris. Han cridat a cadascú pel seu nom i els han donat un regal, a ells i a qui els acompanyava, perquè a la Comunitat es confon el que serveix i el que és servit.

Un centenar de pobres i fràgils que, després d'haver rebut el regal i haver aplaudit en sentir que deien el seu nom, han rebut tots, en sortir de la basílica, el típic àpat nadalenc, com cada any: lasanya, mandonguilles, llenties i postres. L'única diferència és que, a causa de les normes anticovid, el menjar s'ha donat en una bossa tèrmica per endur –de material reciclable– per tal que cadascú se la pogués menjar allà on resideix. "Construïm a partir d'aquest Nadal un món més bonic i més humà", ha dit el rector Marco Gnavi en saludar els convidats a la festa. I aquest és el missatge que posteriorment ha arribat a tots els continents, en les diferents distribucions de regals i aliments nadalencs que s'han dut a terme en tots els països en què hi ha la Comunitat. Un primer càlcul permet veure que aquest any, per efecte de la pandèmia que ha empobrit una part significativa de la població, hem arribat a moltes més persones: a Itàlia, més de les 60 mil que van participar als àpats de Nadal de l'any passat, i més de 240 mil a la resta d'Europa, a Àsia, a Àfrica i a Amèrica Llatina, afectades igualment per la crisi.

Però si d'una banda ha augmentat la pobresa, de l'altra ha crescut la solidaritat: molts voluntaris s'han unit a la Comunitat aquests mesos de covid-19 i per Nadal, sobretot joves. És un fet important perquè, una vegada superada la pandèmia, puguem veure un renaixement, que tots esperem que arribi aviat. També hi ha hagut una gran participació en la campanya solidària de donatius per regalar el Nadal a qui és pobre i fràgil, que seguirà fins el 28 de desembre. Els propers dies, i durant tot el període de Nadal, estan previstos nous repartiments de regals a diferents ciutats.

Reiterem els nostres millors desitjos per a aquest #Nadalperatothom de la Comunitat de Sant’Egidio.

MIRA EL VÍDEO (IT)Des de la Basílica de Santa Maria de Trastevere per al món sencer, el Nadal de Sant'Egidio és una festa d'amor que diu a tothom:
Des de la Basílica de Santa Maria de Trastevere per al món sencer, el Nadal de Sant'Egidio és una festa d'amor que diu a tothom: