Een nieuwe missie van Sant'Egidio naar de Rohingya vluchtelingenkampen in Bangladesh

Sant'Egidio gaat opnieuw naar de Rohingya vluchtelingenkampen in Bangladesh, terwijl het moessonseizoen de omstandigheden alleen maar slechter maakt. Veel van de armoedige en kwetsbare provisorische hutjes, gemaakt van bamboeriet en stukjes plastic zeil worden overstroomd en letterlijk vernietigd. Hele stukken van de heuvels op het terrein zijn ingestort, waardoor meer dan 80.000 barakken vernield zijn.
Meer dan een miljoen mensen zijn gevlucht voor hun leven uit de regio Rakhine in Myanmar. Onder hen zijn zo'n 640.000 kinderen en er komen nog altijd nieuwe mensen aan. In de 15 Rohingya kampen wordt de situatie steeds moeilijker.

In deze context blijft Sant'Egidio zich inzetten voor deze enorme minderheid die volledig gediscrimineerd wordt, met de volle overtuiging dat. als er geen plaats voor hen is in deze wereld, er vroeg of laat ook geen plaats zal zijn voor vele anderen, en uiteindelijk voor iedereen. Dat zei paus Franciscus op 1 december 2017 in Dhaka, toen hij zestien Rohingya ontmoette: "Laten we het goede blijven doen en hen helpen. Laten we ons blijven inzetten voor de erkenning van hun rechten. Laten we ons hart niet afsluiten, niet de andere kant op kijken. de aanwezigheid van God draagt vandaag ook de naam 'Rohingya'."

De bouw van de 'School of Hope and Peace' in Jamtholi, een van de vluchtelingenkampen in de regio van Cox’s Bazar, werd aanzienlijk vertraagd door het geweld van de moessons en de daaropvolgende overstromingen, die de bouw van het schoolgebouw onmogelijk maakten. De school gaat door, maar nog altijd in provisorische omstandigheden. Het schoolgebouw kan echt een teken worden van de tokomst van dit gediscrimineerde volk; de mogelijkheid van een losprijs.

Zo'n 300 kinderen en hun gezinnen zijn al betrokken bij het project. Zodra het mogelijk is waarschijnlijk vanaf half augustus wordt de bouw van de nieuwe school afgemaakt. Het gaat om het enige gebouw dat tot een meter hoog in baksteen wordt uitgevoerd. Een teken van stabiliteit in de toekomst.

Met het ook daarop is vandaag, 19 juli, in Dhaka een Memorandum of Understanding getekend tussen de Gemeenschap van Sant’Egidio, We The Dreamers, Muhammadiyah en de Srodhara Foundation. Het gaat om een concrete samenwerking tussen christelijke en moslimorganisaties voor de toekomst van de Rohingya. Het eerste werk zal de gezamenlijke bouw van de school in Jamtholi zijn. Het gaat om een eerste pilot, die gevolgd zal worden door vele andere scholen in de verschillende vluchtelingenkampen.

Deze eerste school zal betaald werk bieden aan vier Rohingya leerkrachten die in het kamp aanwezig zijn. De kinderen leren onder meer lezen en schrijven in hun eigen moedertaal en in het Birmees. Het is de bedoeling om daarna andere scholen te openen die ook een plaats kunnen zijn waar Rohingya kinderen en Bengalese kinderen samenwerken en integreren in dezelfde ruimte. Het moet een veilige haven worden voor al die kinderen die alles verloren hebben, maar ook een zinvolle mogelijkheid voor de Bengalezen om een betere toekomst te bereiken.

Blijf ons helpen om te helpen!

Doneer online