Creativitat, tecnologia i molta amistat: la recepta que ajuda les persones amb discapacitat a fer front al temps del coronavirus

El tancament dels centres de dia, la interrupció de les activitats de la tarda i la reducció de la xarxa de relacions que es crea sortint pels carrers del barri fan que aquests dies la vida de moltes persones amb discapacitat sigui especialment difícil.

No obstant, les persones amb discapacitat de Sant'Egidio no s'han enfonsat i han buscat –juntament amb els seus amics– noves maneres de viure l'amistat. A aquest efecte, a més de les trucades de telèfon, han demostrat ser de gran valor les videotrucades i les app de missatgeria que permeten, a través de les emoticones, comunicar-se de manera molt ràpida també a aquelles persones que no saben escriure. Rebre i enviar missatges de veu, imatges, vídeos, dibuixos i cançons de festa i els cants de la litúrgia ha permès superar els problemes d'aquells que tenen una discapacitat sensorial i ha unit tothom en una comunicació continuada i creativa que trenca la soledat dels dies.

Per tal que tothom pugui gaudir millor de totes aquestes eines ha calgut implicar familiars, cuidadors i veïns que han ajudat amb molt de gust. Així s'han pogut fer petites videoconferències i, en molts casos, ajudar a seguir la pregària de la Comunitat i la litúrgia del diumenge per internet, responent així a una necessitat religiosa. La pregària, eixamplant els límits de les preocupacions de cadascú, ha ajudat a mirar la necessitat d'aquells que aquests dies estan en situacions més difícils: les persones que viuen al carrer, els ancians solos o els discapacitats que viuen en centres.

La preocupació per arribar a tothom està arribant també a algunes residències on, per tal de preservar la salut dels residents que tenen una major fragilitat, s'han interromput fins i tot les visites dels familiars. En aquest cas és de gran ajuda la xarxa de relacions amb el personal que treballa en els centres. Alguns treballadors s'han prestat a rebre missatges en el seu telèfon mòbil personal o en una tablet i posteriorment difondre –a distància i de manera segura– missatges de veu, imatges i cançons. En alguns casos també s'ha pogut enviar, amb el permís de la direcció, powerpoints que es projecten en el centre amb fotos de festes que vam fer junts i cartes. Estem treballant per fer el mateix en totes les situacions possibles per tal que, també en aquest temps difícil, ningú no quedi oblidat.

En la situació d'emergència pel #coronavirus no volem deixar sol a ningú. Per això necessitem la teva ajuda. Pots fer un donatiu online. Gràcies!