news

Una firma per salvar una vida: et demanem ajuda per salvar el Randy Halprin. La seva execució està fixada per al Dia Mundial contra la Pena de Mort, el 10 d'octubre.

27 Setembre 2019

Pena de muerte

Hi ha sospites de discriminació ètnico-religiosa en la seva sentència

Comparteix-Ho

FES CLIC AQUÍ PER TENIR MÉS INFORMACIÓ I PER ENVIAR LA CRIDA

 La història del Randy Halprin és com la de molts joves dels Estats Units: va tenir una vida juvenil turbulenta, va cometre un delicte menor, va entrar a la presó i el 2000, juntament amb sis joves més, va participar en una fuga i un atracament que va provocar la mort d'un agent de policia. Els set joves van fugir. Durant el tiroteig posterior el Randy va fugir per por, no va fer cap tret, tal com van demostrar més tarde les proves balístiques.
Tots van ser condemnats a mort en aplicació d'una controvertida llei en vigor a Texas segons la qual tots els participants en un crim que provoqui víctimes han de ser ajusticiats, tant si són autors materials del tret com si no ho són. El Randy és de família jueva i va ser condemnat per un jutge que repetidament i públicament ha manifestat les seves postures racistes i antisemites.

Fa 10 anys el Randy va entrar al programa "Escriu a un condemnat a mort" de la Comunitat de Sant’Egidio i és amic per carta de
l'Alessia i l'Arturo, que han escrit una llarga carta:
"El Randy ens va obrir el seu cor i vam començar a conèixe'l com a 'persona' i en aquell mateix instant vam saber que mai no l'abandonaríem. Sempre hem estat en contra de la pena de mort i des de l'inici de la nostra experiència vam voler saber més sobre el tema i vam llegir articles i llibres, que ens han refermat en la idea que la justícia que mata deixa de ser justícia...
Demanem per al Randy un judici just i imparcial, que és un dret constitucional també als EUA, també a Texas. El Randy hauria de respondre per les seves accions. Es va fugar de la presó i va participar en un robatori, però NO és un assassí! Des del 1974 està en vigor a Texas una llei (Law of Parties) segons la qual els membres d'un grup que comet un crim són considerats tots culpables. Això vol dir que si un membre del grup comet un homicidi, tots seran condemnats per homicidi. El 2021 es revisarà l'ús de la Law of Parties perquè és evident que, si s'aplica en casos d'homicidi, suposa un clamorós desequilibri de les penes i es converteix en una llei injusta. Ara no podem resignar-nos a aquesta injustícia: si no actuem a temps el Randy podria morir per una llei que potser canviarà per ser considerada injusta, ell que mai no ha empunyat una arma.
Hi ha moltes proves que corroboren la innocència del Randy, que no va planificar cap homicidi ni va prémer el gallet.
A més, cal recordar que el
10 d'octubre se celebra el Dia Mundial contra la Pena de Mort. Quin error seria matar un home aquell dia!
Gràcies. Alessia i Arturo"
(LLEGIU-HO TOT)

FES CLIC AQUÍ PER TENIR MÉS INFORMACIÓ I PER ENVIAR LA CRIDA