La Creu de la Misericòrdia pintada pels presos fa parada a Santa Maria de Trastevere

És una ocasió per reflexionar sobre la pastoral penitenciària

El papa Francesc la va beneir el passat setembre durant l'audiència amb el personal de la policia i de l'administració penitenciària, i ara la Creu de la Misericòrdia començarà una peregrinació per les presons italianes. Abans de visitar els centres de detenció, ha fet parada a la Basílica de Santa Maria de Trastevere, on va estar exposada el diumenge 15 de desembre durant les celebracions eucarístiques.

Hi ha un fort vincle entre la Creu i el món de la presó. De fet, aquesta creu la van ver al centre penitenciari de Paliano per iniciativa del pare Raffaele Grimaldi i sota la direcció del Taller d'icones de la Comunitat de Sant’Egidio. Els presos es van ocupar de la creació del valuós objecte, des de la preparació de la fusta fins a la pintura de les figures. Emmarquen la figura del crucificat nombroses històries bíbliques i imatges significatives: el bon lladre i el centurió, el sant protector dels presos (Josep Cafasso), el patró de la policia penitenciària (san Basílides màrtir), Pere i Pau alliberats de la presó i infants entre reixes.

La presència de la creu a la basílica romana va permetre ver un moment de reflexió i debat sobre la pastoral penitenciària, impulsat pel consell general de capellans de presó d'Itàlia, encapçalats pel pare Raffaele Grimaldi, i presidit pel rector de Santa Maria de Trastevere, el pare Marco Gnavi.

A més dels promotors, també van parlar Silvana Sergi, directora de la presó de Regina Coeli, Segundo Tejado Muñoz, sots-secretari del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral de la Santa Seu, Stefania Tallei, coordinadora del servei als presos de la Comunitat de Sant’Egidio, el periodista Davide Dionisi de Ràdio Vaticana, autor de la retransmissió radiofònica dedicada a la presó i que duu el títol de "Els celants", i també Tamara Chikunova, "mare contra la pena de mort", que després que executessin el seu fill a Uzbekistan –país que ara no té la pena capital– parla de la força del perdó i del treball per la justícia a escoles i presons.

 

La croce della misericordia dipinta dai detenuti e benedetta da Papa Francesco, in una liturgia nella Basilica di Santa Maria in Trastevere a Roma