Totes les faccions polítiques de Sudan del Sud firmen un acord de pau a Sant'Egidio

Acorden un alto el foc des del 15 de gener i un full de ruta per consolidar la unitat del país i la reconciliació

La Declaració de Roma que s'ha firmat avui a la seu de la Comunitat de Sant'Egidio "reuneix per primera vegada totes les faccions polítiques del país". Ho ha recordat Paolo Impagliazzo, Secretari general de Sant'Egidio, que ha donat les gràcies a tots els participants pels grans esforços que han fet. El document, ha dit Impagliazzo, és el resultat de molts dies de treball i també de dedicació de Sant'Egidio els darrers anys per facilitar el diàleg a Sudan del Sud.
L'acord es basa en tres eixos: el compromís "solemne" per una aturada de les hostilitats a partir del 15 de gener; el compromís per debatre i valorar junts –a Sant'Egidio– mecanismes per resoldre les divergències; la garantia per a les organitzacions humanitàries que podran actuar al país per ajudar la població civil. La Declaració d'avui ha estat firmada pels membres de la delegació del govern central de Sudan del Sud, pels representants dels Moviments d'oposició sudsudanesos que no es van afegir a l'acord de pau revitalitzat de 2018 a Addis Abeba (SSOMA) i pels de l'oposició que sí que van firmar l'acord.
"L'alto el foc és necessari per recuperar la confiança i l'esperança en el nostre poble", ha afirmat Barnaba Marial Benjamin, enviat del president Salva Kir. "Hem seguit la invitació del papa Francesc de deixar de banda les diferències i buscar allò que ens uneix, el mètode que va inspirar també la Comunitat de Sant’Egidio", ha declarat. I tot seguit ha afirmat que "aquests dies de trobada entre sudsudanesos hem pogut reconèixer la història comuna que ens uneix".
Una firma "sense cap precondició" i amb el compromís de treballar per construir una pau duradora juntament amb el govern i la resta de firmants. Així ho ha dit Pa'gan Amun Okiech, portaveu del SSOMA, que considera que el mèrit de l'acord és del papa Francesc. "Aquell gest de besar-nos els peus" quan vam anar de visita al Vaticà (l'abril passat) "ens va inspirar i la seva crida a la prosperitat i la fraternitat que va per l'1 de gener és un somni que es fa realitat, ha dit el portaveu, que opina que "ha arribat el moment de posar fi a les hostilitats i d'aprendre dels nostres errors" i que "el procés haurà de ser inclusiu per a tothom". A aquest propòsit Okiech ha manifestat la seva "joia" perquè el Moviment d'Alliberament del Pobla Sudanès que és a l'oposició (SPLM-IO) i el Moviment Nacional Democràtic (NDM) hagin participat a la trobada.

DECLARACIÓ DE ROMA SOBRE EL PROCÉS DE PAU A SUDAN DEL SUD >>

PER SABER-NE MÉS

 

VÍDEO - Una breu explicació de la crisi de Sudan del Sud