Sant'Egidio fa 52 anys: litúrgia a la catedral de Roma, Sant Joan del Laterà

Textos, fotos i vídeos

El "poble" de Sant'Egidio –"poble" variat de membres de la Comunitat italians i d'altres països, d'amics i de convidats, d'homes i de dones dels marges i de les perifèries, un "poble" en què es confon qui ajuda i qui és ajudat– s'ha reunit aquesta tarda a la catedral de Roma, Sant Joan del Laterà, per celebrar una litúrgia d'acció de gràcies pels 52 anys de vida que el Senyor ha volgut donar a aquesta associació eclesial fundada el ja llunyà 1968 per Andrea Riccardi.

Ha estat la festa d'una realitat romana i internacional, que viu des de l'inici de la seva història més enllà de qualsevol frontera. Ha estat significatiu, per això, que hagi presidit la cerimònia el Secretari d'Estat, el cardenal Pietro Parolin.

Comentant l'Evangeli del V Diumenge del temps ordinari, el cardenal ha dit que "les paraules de Jesús em semblen adients també per a la Comunitat de Sant'Egidio. Des dels seus primers passos, va decidir evangèlicament dur l'Evangeli a la vida de les persones, sent així sal i llum. Molt joves, vau anar a les perifèries de la ciutat i les vau habitar amb amor". Però la Comunitat no es va aturar a Roma: "Vau mirar en direcció a nous horitzons i vau traçar nous camins a les perifèries de moltes ciutats del món, totes amb set de sal i llum".
"No vull parlar del que feu", ha continuat dient el Secretari d'Estat, "sinó fer veure l'ànima de tot plegat: la caritat que comença pel pobre, per aquell que ha estat descartat i constitueix la nova pedra principal". Des del moment que "a molts llocs del món veiem créixer egoismes, ressorgir nacionalismes, multiplicar-se divisions i murs, difondre's la violència, mentre molts odis corren per les venes de la societat", "la nostra resposta no és la contraposició, sinó fer brillar encara més la llum de les 'obres bones', que canvien, transformen la soledat en comunió, els conflictes en pau, la resignació en esperança d'un nou futur".

En acabar la litúrgia el president de la Comunitat Marco Impagliazzo, ha agraït a Parolin les seves paraules i ha saludat tots els participants: "Amb el Papa, el nostre bisbe, somiem una Església poble de tothom, sense excloure ningú, perquè la misericòrdia del Senyor toqui el cor de tothom, sense excloure ningú". "La vida a la perifèria de Roma i a les perifèries humanes i existencials del món ens ha ensenyat molt", ha destacat Impagliazzo. "Les trobades amb persones de tota condició i origen, any rere any, han estat la nostra escola: el carrer com a història. Aquells de nosaltres que han conegut un pobre i s'han aturat a escoltar-lo, s'hi han fet amics i n'han rebut més del que s'havien imaginat".
En acabar, fora de la basílica, al pati del Palau del Laterà, ha arribat el moment de l'alegria i de la convivialitat amb una festa per a tothom: ancians amb problemes, persones sense llar que pateixen no només pel fred de l'hivern sinó també per la soledat, discapacitats, alguns dels quals segueixen un camí artístic i laboral, i immigrants que fa anys que viuen l'experiència de la integració en el teixit social i civil italià, inclosos els que han arribat amb els corredors humanitaris.

Homilia del cardenal Pietro Parolin >>

 

Salutació de Marco Impagliazzo >>

VÍDEO