news

Solidaritat euroafricana contra la pandèmia: tests per a la diagnosi del Covid-19 als laboratoris DREAM de Sant'Egidio de Malawi

8 Maig 2020 - MALAWI

ÁfricaCovid-19
Dream

Comparteix-Ho

El laboratori del centre DREAM de Balaka, zona rural del centre de Malawi, és des de fa uns dies un dels 7 centres del país per rebre mostres i fer els tests per a la diagnosi del Covid-19, i estarà al servei de tota la regió sudoriental del país, com ha anunciat el Ministre de Salut Jappie Mhango en conferència de premsa a Lilongwe.

Gràcies a les intervencions en recursos humans, formació i centres que s'han fet en els darrers 15 anys, s'ha fet possible que en una zona tan pobra i rural funcionin les eines i els dispositius sofisticats de laboratori.

La intuïció del programa DREAM de la Comunitat de Sant’Egidio va consistir a entendre que el desafiament de la lluita contra la sida podia transformar-se en una oportunitat per reorganitzar i fer créixer els fràgils sistemes sanitaris dels països africans, començant per l'adopció de millores tecnològiques i els protocols existents, per arribar a uns nivells de tractament iguals que en els països occidentals.

Amb el pas dels anys, DREAM ha invertit moltíssim en infraestructures: el programa va començar la seva activitat a Malawi el 2005 i immediatament va posar en marxa 3 laboratoris de biologia mol·lecular per a la diagnosi i el seguiment del tractament del VIH-sida.
La inversió en formació del personal local i en know-how ha permès des de l'inici de l'emergència del Covid-19 ser una punta de llança en la prevenció de la difusió del virus. Per al personal especialitzat ja actiu n'hi ha hagut prou d'organitzar un breu curs de formació d'una setmana i organitzar el subministrament de reactius i de material.

Ja el març de 2020, molt abans que es diagnostiqués el primer cas de Covid-19 a Malawi, tots els centres DREAM del país van adoptar totes les mesures de protecció individual necessàries per al personal; van informar-ne a través de l'educació sanitària; van imprimir material informatiu per a les persones que acudien als centres; van aplicar mètodes de triatge a les persones que arribaven als centres per detectar possibles casos. Es van disposar mesures especials per als pacients, per evitar els contagis que, com s'ha demostrat als països occidentals, es difonen majoritàriamente en centres sanitaris.
L'abril es va diagnosticar el primer cas de Covid-19 a Malawi, i actualment hi ha 41 casos registrats i 3 defuncions a causa de la nova pandèmia. Hi ha un gran temor pel que pugui succeir les properes setmanes. L'estudi epidemiològic de les corbes de la difusió del contagi fa témer un pic d'infeccions els propers mesos, que coincideixen amb l'hivern a l'hemisferi austral.

La solidaritat euroafricana, que ha donat resultats i dignitat en el tractament del VIH-sida, ara és el camí per lluitar contra la pandèmia, que ha demostrat que tots els pobles estan connectats entre ells i que és necessari que hi hagi circulació de competències i tecnologies.

Més informació

Intervenir amb urgència a l'Àfrica. Videoconferència de premsa des de Sant'Egidio amb propostes per a la prevenció als països africans

El Programa DREAM 2.0Solidaritat euroafricana contra la pandèmia: tests per a la diagnosi del Covid-19 als laboratoris DREAM de Sant'Egidio de Malawi
Solidaritat euroafricana contra la pandèmia: tests per a la diagnosi del Covid-19 als laboratoris DREAM de Sant'Egidio de Malawi
Solidaritat euroafricana contra la pandèmia: tests per a la diagnosi del Covid-19 als laboratoris DREAM de Sant'Egidio de Malawi