news

2 d'agost: recordem l'extermini dels gitanos a Auschwitz. Quan 4000 persones van ser assassinades en un sol dia

2 Agost 2020

Gitanos
Porrajmos

Comparteix-Ho

 

Cada 2 d'agost es recorda la liquidació del "Zigeunerlager" del camp d'Auschwitz-Birkenau. Des de la nit del 2 d'agost de 1944 fins a l'endemà, 4.000 persones foren assassinades en les cambres de gas. La majoria d'ells eren dones i nens. Formaven part dels 23.000 gitanos (Zigeuner, com es van definir en els documents) que van ser deportats a Auschwitz.

Des de fa alguns anys, se celebra el "Roma Genocide Remembrance Day": jornada en memòria del genocidi dels gitanos durant la Segona Guerra Mundial que va causar mig milió de víctimes, definit en llengua romaní com Porrajmos (devoració) o Samudaripé (extermini).

El record dels porrajmos és una ocasió per reflexionar sobre el mal generat per les ideologies racistes, que han preparat el terreny per a la discriminació i l'aniquilació en els camps de concentració i extermini. És una història de menyspreu i persecució a la minoria més gran d'Europa. Una ferida del continent europeu que qüestiona les consciències sobre quantes paraules i actituds violentes encara avui són dirigides al poble gitano. Queda lluny encara una plena integració escolar, sanitària i d'habitatge d'una minoria que és molt jove, composta sobretot de menors.

 

El compromís de Sant’Egidio. Entrevista en italià a Vatican News »