L’1 de setembre, festa de sant Egidi, litúrgia eucarística a la plaça de Santa Maria de Trastevere presidida pel card. Matteo Zuppi. A les 19,30 en streaming multilingüe

El 2020 es compleixen 1300 anys de la mort de sant Egidi, que segons la tradició, va es va produir el 720 al monestir que va fundar al sud de França, que des de l'Edat Mitjana és meta de pelegrinatges des de tot Europa. 

L'1 de setembre, festa de sant Egidi, la Comunitat ho celebra amb una litúrgia eucarística presidida pel cardenal Matteo Zuppi, arquebisbe de Bolonya i titular de l'església de Sant'Egidio. L'acte tindrà lloc a la plaça de Santa Maria de Trastevere de Roma a les 19.30h.

La litúrgia es retransmetrà en streaming en vàries llengües a través de la web i de Facebook 
  en connexió amb totes les Comunitats del món i amb la xarxa de municipis que tenen sant Egidi com a patró


No hi ha gaires notícies de la vida d'Egidi, un jove ric de Grècia que buscava Déu. Els pocs testimonis que hi ha diuen que era un home esquiu, que rebutjava fama i honors, però que  es va convertir en un poderós intercessor gràcies a la seva pregària. Els seus companys de viatge són els pobres: captaires, malalts de tota mena, nàufrags, persones posseïdes per dimonis, camperols i la cérvola, símbol d'una natura amenaçada per la voracitat de l'home, que va ser protegida per la seva mà. Per això se'l representa amb una mà ferida per una fletxa mentre protegeix una cérvola agredida per la cacera de l'home.

La seva fama es narra en un llibre, el Liber Miraculorum, que explica que el seu nom era invocat en els casos més desesperants, i reuneix algunes de les pregàries que se li adreçaven.  Una diu així:

"Egidi, servent de Déu, tu que alliberes sempre els presoners, força dels febles, port dels que viatgen per mar, refugi protector de tots els que estan enmig de la tempesta, vine a auxiliar-nos".

En el temps que vivim, marcat per la pandèmia global, en què els pobres i els malalts creixen arreu, davant d'un futur incert, és especialment significatiu el record dels 1300 anys de la seva mort. Sant Egidi demostra que tot pot canviar amb la fe i lluitant amb les mans nues contra el mal, la misèria i la violència. Dur el seu nom és per a la Comunitat un motiu d'agraïment i d'una herència preciosa.

 

Per saber-ne més:

L'església i el sant

Història de sant Egidi i de l'església dedicada a ell - Blog (IT)