A Mèxic, una carpa-ambulatori per a malalts a causa de la indiferència, els més pobres de la pandèmia

Un article d’“Avvenire”, del 4 de novembre de 2020

 

"Visc al carrer. Aturat des de febrer, em vaig quedar sense llar a causa de la pandèmia ". Jegels Gómez, de 45 anys, treballava com a cambrer en un restaurant italià abans de l'arribada de la Covid. Gràcies a aquesta carpa-ambulatori, la setmana vinent podrà arreglar-se dues dents que li fan mal des de fa un mes. Igual que Jegels, molts han estat acomiadats a causa de la pandèmia i no poden permetre’s el luxe de ser visitats mèdicament ni tractats. A Mèxic, si no tens assegurança o no ets treballador d'alguna empresa que ofereix serveis mèdics, t’ho has de pagar tot, visites i medicines. Jesús, com d'altres, al no poder pagar més el lloguer, també ha perdut casa seva. Gràcies a agrupacions i associacions parroquials com la Comunitat de Sant'Egidio, l'ajuda pot arribar als pobres de la megalòpolis. Les activitats assistencials de Sant'Egidio s'han multiplicat en els últims mesos: els voluntaris han duplicat els sopars per als pobres dos dies a la setmana, s'ha creat un programa extraescolar amb classes a distància per a nens i nenes, i un cop per setmana s'instal·la una carpa que funciona com clínica ambulatòria per visitar entre 80 i 100 persones que no poden pagar un metge. César Cérdenas, responsable de la Comunitat de Sant'Egidio a Mèxic, col·loca les cadires de plàstic per als pacients respectant la distància adequada, mentre es forma la llarga fila a la vorera.

 

"Mèxic, segons dades oficials, té més de 52 milions de pobres, que representen el 41,9% de la població, i més de la meitat dels seus habitants no tenen cap tipus de protecció social” - explica -. Després de la pandèmia, que ha provocat més de 933.000 casos de Covid i més de 92.000 morts, el Consell Nacional de Desenvolupament Social (Coneval) ha pronosticat un augment de la pobresa: uns altres 10 milions de mexicans podrien caure en la misèria. En una carpa a la Glorieta dels Insurgents, entre les places més grans i emblemàtiques de la capital, els pacients són distribuïts de forma esglaonada per una secretària i després visitats per 3 metges. “Les malalties més comunes? Insuficiència venosa, cardiopaties i diabetis, però hi ha un altre problema afegit a la Covid: la indiferència”, explica la Dra. Mariana Monroy.

 

A Ciutat de Mèxic, els voluntaris abans de la pandèmia distribuïen 1.000 dinars. Només a la seu de la històrica colònia de Roma es preparaven 500 racions. Ara es lliuren 6.000 menjars al mes, es distribueixen 15.000 mascaretes en diferents punts de la capital i s'ofereixen 1.200 consultes. A ulls de la política, però, “tot segueix sota control” d’acord amb els comentaris del president Andrés Manuel López Obrador.