news

Dolor i dol per la desaparició de monsenyor Henri Teissier. "Fer la pau és el més important de la nostra missió" va ser el seu missatge en l'última trobada que va tenir amb la Comunitat

1 Desembre 2020

Oración
Diálogo

Comparteix-Ho

La Comunitat de Sant'Egidio expressa el seu dolor i el seu dol per la desaparició de monsenyor Henri Teissier, arquebisbe emèrit d'Alger, que es va apagar a Lió, amb 91 anys, l'alba del dia 1 de desembre, festa del beat Germà Carles de Foucauld. Amb la desaparició de Teissier se'n va una de les grans figures de l'Església en terres de l'islam.

Un dels seus llibres, que es titula precisament Église en Islam, aborda l'experiència de l'Església d'Algèria. Teissier va passar a Algèria més de seixanta anys de la seva vida treballant pel diàleg interreligiós i per la convivència pacífica. Successor del cardenal Léon-Etienne Duval a la càtedra d'Alger, monsenyor Teissier va viure els destins de l'Església a la nova Algèria independent, en un nou país musulmà independent de França.

La seva relació amb la Comunitat de Sant’Egidio, en especial amb Andrea Riccardi i Marco Impagliazzo, es remunta als anys vuitanta, en el treball conjunt pel diàleg i la pau i a favor de la comprensió recíproca entre cristianisme i islam en temps difícils, sobretot en els de la greu crisi i el conflicte intern algerià de finals dels anys noranta. L'amistat amb la Comunitat el va dur vàries vegades a participar en les iniciatives interreligioses de Sant'Egidio; la darrera va ser la Pregària per la pau de Madrid de setembre de 2019.
 
Va participar vàries vegades a la pregària de la Comunitat de Santa Maria de Trastevere; l'última va ser el maig de l'any passat. En aquella ocasió va dir sobre la relació Església-islam: "som tots fills de Déu i hem de fer la pau, que és el més important de la nostra missió". El seu últim missatge a la Comunitat va ser l'octubre passat, en ocasió de la pregària per la pau en l'Esperit d'Assís que es va celebrar al Campidoglio de Roma, a la qual no va poder participar a causa de la pandèmia. En el seu missatge escrivia:
 
"Benvolguts amics,
En l'actual context de França, el dia de pregària per la pau serà una feliç aportació a un retorn a la "Fraternitat" que el papa Francesc ens convida a viure en la seva última encíclica Fratelli Tutti. En comunió.  Henri Teissier”.
 
Amb monsenyor Teissier se'n va una altra de les avantguardes del diàleg amb l'islam en un temps marcat per conflictes i crisis, sempre a la recerca d'una trobada sincera, allunyada d'allò que el germà Christian de Chergé en el seu testament definia com "les caricatures de l'islam". La Comunitat de Sant’Egidio expressa el seu afecte a l'Església d'Algèria, a la família i a tots els amics de monsenyor Teissier, convençuda que junts podrem –tal com deia el germà Christian– subgmergir la nostra mirada en la del Pare "per contemplar amb ell els seus fills de l'islam tal com ell els veu, il·luminats per la glòria de Crist, fruit de la seva Passió, plens del do de l'Esperit, l'alegria secreta del qual serà sempre la d'establir la comunió jugant amb les diferències".
 
Roma, 1 de desembre de 2020, festa del Beat Germà Carles de Foucauld
 


Dolor i dol per la desaparició de monsenyor Henri Teissier.
Dolor i dol per la desaparició de monsenyor Henri Teissier.
Dolor i dol per la desaparició de monsenyor Henri Teissier.
Dolor i dol per la desaparició de monsenyor Henri Teissier.