3 de desembre, Dia internacional de les persones amb discapacitat. Un món més inclusiu després de la pandèmia: la Comunitat pensa en un futur per a tothom

Aquest 3 de desembre de 2020 el Dia internacional de les persones amb discapacitat se centra a construir un món més inclusiu, accessible i sostenible per a tothom. Amb el tema d'aquest any, Building Back Better, l'ONU convida a "reconstruir millor" el món després de la pandèmia, des de la perspectiva de qui viu amb discapacitats físiques i mentals, perquè "no es tracta només d'una qüestió de justícia, sinó d'una inversió en un futur comú".

El Dia se celebra des de 1981, quan ja creixia el treball de la Comunitat de Sant’Egidio per les persones amb discapacitat. El somni de la seva plena inclusió i la seva efectiva participació en la societat s'ha articulat en tres exigències bàsiques: casa, treball i salut.
 

La casa com alternativa a l'ingrés en residències

A Itàlia la llei "Després de nosaltres" (Llei núm. 112/2016) va ser una resposta significativa per a la defensa dels discapacitats greus que perden els pares o en qualsevol cas es queden sense el sosteniment familiar. Es va afegir a tots els instruments legislatius que permeten crear alternatives vàlides a l'ingrés dels discapacitats en residències.
Són possibles noves solucions d'habitatge centrades en la domiciliaritat i en una sinergia de recursos en què participa tothom: les persones amb discapacitat, els serveis i les xarxes socials informals com els veïns, organitzacions del barri i el voluntariat.

Malgrat tot, per a les persones amb discapacitat i per a totes les persones fràgils ingressar en grans centres segueix sent la perspectiva de futur més estesa i malauradament més fàcil d'aplicar.

La Comunitat de Sant’Egidio disposa a Itàlia de més de 35 experiències de convivència, cases família i cohabitatges. Es tracta d'habitatges –alguns fins i tot són propietat de les persones amb discapacitat– que neixen del desig de crear respostes duradores que permetin que els discapacitats triïn la forma de vida que prefereixen i que arribin a ser autònoms, que exerceixin la llibertat de triar el seu futur i de ser independents (vegeu l'art. 19 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat).

Aquestes solucions d'habitatge, diferents entre elles, tenen un tret comú: recreen una xarxa familiar al seu voltant. Les persones amb discapacitat s'ajuden entre elles a quedar-se en el seu entorn, a casa seva i a trobar respostes sostenibles d'habitatge, creant noves amistats i intentant donar valor i aprofitar al màxim els recursos humans, socials i econòmics. 

Enllaços associats:

Les cases amigues
 

El treball, paraula d'inclusió per a les persones amb discapacitat

La pandèmia està posant a prova els projectes d'inclusió laboral de persones amb discapacitat. Es plantegen dificultats específiques en l'exigència de tutelar la salut dels treballadors, que s'han de protegir d'un virus que agreuja la fragilitat física. la "Trattoria degli Amici" és una de les experiències de treball i formació de la Comunitat; un restaurant al cor de Trastevere que ha reobert les portes amb responsabilitat i seguretat, aplicant les normes anticovid i posant en marxa també el servei de menjar per endur. Els esforços són molts per continuar un projecte d'inclusió que comporta un gran missatge: les persones que tenen una discapacitat demostren ser persones capaces, amb habilitats diferents que poden transmetre amistat, amabilitat i acollida.

 

Trattoria degli Amici: el restaurant que manté el desafiament d'incloure persones amb discapacitat. Entrevista de Radio Vaticana

Vegeu també el reportatge de Rome Reports: L'original proposta inclusiva d'un restaurant del centre de Trastevere, a Roma

Enllaços associats:

Treball i discapacitat

Cada persona com individu únic i irrepetible

El papa Francesc, a l'encíclica Fratelli tutti, recorda que "moltes persones amb discapacitat senten que existeixen sense pertànyer i sense participar. Encara hi ha moltes coses que els impedeixen tenir una ciutadania plena. L'objectiu no és només cuidar-los, sinó que participin activament en la comunitat civil i eclesial. És un camí exigent i també fatigós, que contribuirà cada vegada més a la formació de consciències capaces de reconèixer cada individu com una persona única i irrepetible".

Enllaços associats:
Discapacitat i Evangeli