Sudan del Sud: després d'una nova ronda de negociacions, acord de les parts per fer avançar el procés de pau

Un cop ha disminuït la violència a Equatoria després de l'acord de novembre es busca l'acord entre el Govern i l'oposició sobre la interpretació del conflicte i el mètode de ratificació de la nova constitució.

Darrerament ha acabat a Roma una setmana d'intenses negociacions entre el Govern de Sudan del Sud (RTGoNU) i els moviments d'oposició reunits en el SSOMA amb la mediació de la Comunitat de Sant’Egidio. Durant els treballs les dues delegacions han assolit un acord sobre la majoria dels punts que conté el text anomenat "Declaration of Principles", com:

•    la naturalesa federal del Govern i la divisió de poders;

•    la identitat nacional i el respecte de les diferències ètniques, culturals i lingüístiques;

•    la creació de la National Constitutional Conference (NCC) i de la National Constitution Review Commission (NCRC);

•    la creació d'un mecanisme de control sobre la governança econòmica (ingressos, pressupost i despesa);

•    la reforma del sector civil i públic i la institució d'un nou sector de la seguretat;

•    el respecte dels territoris i dels drets de les comunitats indígenes;

•    els límits entre les regions;

•    la participació activa de la comunitat internacional en totes les fases successives de la “Rome Initiative”.

Queden dos punts sobre els que encara cal assolir un acord: la naturalesa del conflicte i el mètode d'aprovació de la nova constitució, que s'està redactant. Sobre el primer punt el SSOMA insisteix en la naturalesa ètnica de la guerra, mentre que el Govern rebutja aquesta interpretació; sobre el segon existeix el contenciós sobre el referèndum com a eina de ratificació. Sobre aquests temes la mediació es reserva fer propostes més endavant.

Els debats de reconciliació s'han dut a terme en presència de la comunitat internacional i seguiran els propers dies i setmanes per buscar solucions compartides. Bo i agraint la presència de l'ambaixador de l'IGAD Ismail Wais, de l'enviat especial de Kenya Kalonzo Musyoka, de l'enviada especial d'Uganda Betty Oyella Bigombe i de l'enviat especial dels Estats Units, l'ambaixador Stuart Wymington, la Comunitat de Sant’Egidio expressa la seva satisfacció per la substancial disminució de la violència a la regió d'Equatoria, fruit de l'acord sobre el seguiment de l'alto el foc, assolit fa poques setmanes a Roma en paral·lel a la represa del diàleg l'octubre passat. Sant'Egidio seguirà, juntament amb la comunitat internacional, treballant per trobar una pau inclusiva i duradora per a Sudan del Sud.