Al Líban, a les cases semidestruïdes per l'explosió del port de Beirut i en els camps de refugiats, arriba el #Nadalperatothom: un signe d'esperança i renaixement

 

El Líban s'enfronta una vegada més a una profunda crisi esdevinguda en els últims mesos. Sense govern i en default financer des del març passat, la inflació es dispara i el valor de la lliura libanesa està increïblement devaluat. La Covid-19 i la devastadora explosió del 4 d'agost al port de Beirut van agreujar encara més la situació. Els barris més afectats, com Ashrafye, Mar Mikhael, Qarantine, Geitaoui i Jemayse, encara mostren signes de devastació.

 

En alguns edificis s'estan renovant les finestres i els accessoris dels habitatges, però per als més danyats encara no existeix ni tan sols pla de reconstrucció. Milers de persones viuen ara en cases semidestruïdes, precàries i insegures, i han augmentat les persones sense sostre. Gran part de la població s'ha empobrit, molts es queixen de la manca de treball i la dificultat per pagar els lloguers i les factures. Cada vegada menys persones poden accedir a l'atenció mèdica i als medicaments, o fins i tot a comprar aliments bàsics. Es respira un aire de depressió i pessimisme sense expectatives ni confiança en el futur del país. La difícil situació dels refugiats sirians, iraquians i palestins també ha empitjorat.

 

En aquest temps d'Advent, la Comunitat ha volgut portar una llum d'esperança als camps de refugiats de sirians al nord del país, als ancians libanesos que resideixen a les àrees afectades per l'explosió, a les famílies de les perifèries de Beirut (Bourj Hammoud), als que no tenen habitatge. Per a tots ells s'han organitzat distribucions de paquets de Nadal amb aliments, màscares, desinfectants i dolços nadalencs.

 

Rebre una visita i un obsequi és sempre un consol, una oportunitat per obrir el cor i explicar alguna cosa: com en George, un sirià de 45 anys, guiat per la seva filla de 9 anys perquè l'explosió al port el va deixar cec; o Lina, una anciana sola que afronta l'hivern en un pis que ha quedat buit, sense finestres.

 

Fins i tot en la residència Furn El Chebbak a Beirut, on no ha pogut entrar ningú en els últims nou mesos a causa de la pandèmia, la visita tan esperada ha dissipat la foscor d'aquest temps de patiment. Molts són també els joves libanesos que busquen un canvi per al seu país, i que participen ja amb entusiasme en aquest "Nadal per a tothom".