news

S'aboleix la pena de mort a Kazakhstan. L'any nou comença amb una bona notícia, un pas endavant de la cultura de la vida

2 Gener 2021

Pena de muerte

Comparteix-Ho

La Comunitat de Sant’Egidio saluda amb gran satisfacció l'abolició de la pena de mort a Kazakhstan. El país centreasiàtic ha ratificat el Segon Protocol Facultatiu del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, tal com ha declarat avui, 2 de gener de 2021, la Presidència de la República, després que es va adherir a aquest tractat el passat setembre.

El pas decisiu cap al respecte per la vida arriba després d'una moratòria de facto que va començar el 2003 que, malgrat tot, no havia impedit que es dictessin noves condemnes capitals per crims excepcionals, que ara es convertiran en cadenes perpètues.

La Comunitat de Sant’Egidio ha acompanyat des de 2006 Kazakhstan en aquest camí, ja irreversible, cap a l'eliminació completa de la pena de mort a través de diverses trobades internacionals sobre temes relatius a la justícia i la pau, en què va participar el mateix president de la República, Kassym-Jomart Tokayev.

Recordem especialment l'inesgotable esforç de quasi vint anys de Tamara Chikunova i de la seva associació "Mares contra la Pena de Mort i la Tortura" per a l'abolició de la pena capital a tota la zona de l'Àsia central ex soviètica. Començant pel seu país, l'Uzbekistan, on va contribuir enormement a abolir la pena capital el 2008, ha difós pels països limítrofs una corrent abolicionista que ha tingut èxit a tota la regió i ha arribat fins a Mongòlia.

La Comunitat de Sant’Egidio seguirà acompanyant les iniciatives de Kazakhstan en defensa de la vida, sempre i en tots els casos i circumstàncies.