Barcelona: 17a edició de la guia "ON dormir, menjar i rentar-se" per a les persones sense llar i tothom que la necessita

Aquesta setmana s’ha presentat a Barcelona la nova edició de la guia On menjar, dormir rentar-se (2021). Ha estat una oportunitat per mirar la ciutat a partir dels més fràgils i pobres, els “amics el carrer”. S’insisteix en el fet que hi ha persones “sense sostre” no volen anar als albergs, però és més realista assenyalar que no hi ha prou albergs per acollir-los a tots. La mort a la intempèrie del Mohammed i l’Amin com a conseqüència del fred en una de les nits de l’hivern amb les temperatures més baixes és inadmissible i no s’ha de repetir. En la presentació s’han fet propostes per obrir nous espais d’acollida i pernoctació, com per exemple hotels buits i pisos que estan tancats.  

Durant la pandèmia, quan es demana que tothom es quedi a casa, veiem com es complica la vida de qui no té una llar. A Sant’Egidio durant aquest temps veiem que es reforça un moviment de solidaritat de voluntaris, molts d’ells joves, per ajudar els “sense sostre” i reaccionar a la falta d’acollida. El servei de menjador i de sopars ambulants ha triplicat el nombre d’àpats que servia (més de 30.000 a l’any). També han augmentat la distribució de mascaretes, gel hidroalcohòlic i mantes i sacs de dormir per protegir-se del fred. En el mateix període s’ha doblat el nombre de lots d’aliments distribuïts a famílies vulnerables. L’amistat i la conversa esdevenen decisius per sostenir els nostres amics, per alleujar-ne l’aïllament i proporcionar-los els ajuts necessaris, complint sempre les mesures adients per evitar el contagi.

Per primera vegada es detecta que Barcelona no compta de cap servei de pernoctació d’accés directe, i més de 1500 persones continuen passant la nit al carrer cada dia. Com a conseqüència de la pandèmia també s’ha vist que el nombre de places de dutxa diàries es redueix de 306 a 218. La burocratització dels procediments administratius ha crescut i la no presencialitat està allunyant encara més les persones sense sostre dels serveis socials. També s’ha remarcat l’alentiment dels processos d’empadronament a Barcelona i l’actitud prohibitiva d’empadronar els “sense sostre” i immigrants en alguns municipis, un dret que no es pot manllevar i que tanca la porta d’entrada a molts altres ajuts fonamentals.

Si voleu, podeu descarregar-vos la guia en pdf en aquest enllaç: Guia ON Barcelona 2021

Les altres guies ON que hi ha disponibles >>