Dia de commemoració en record de les víctimes de l'Holocaust: davant de l'antisemitisme i el llenguatge de l'odi responem amb la cultura i el coneixement

76 anys després de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, el Dia de commemoració en record de les víctimes de l'Holocaust –que se celebra el 27 de gener– és un un recordatori a les institucions i als ciutadans perquè estiguin més atents al creixement de l'antisemitisme i del racisme, que sovint van acompanyats d'accions violentes i discriminatòries. Ha de provocar preocupació i temor el sol fet que es produeixin, sobretot en entorns juvenils, moviments nacionalistes, sobiranistes i xenòfobs a Europa.

Cal promoure, des de les escoles i les universitats, la resposta més eficaç a l'odi, que és la cultura i el coneixement de la història. És urgent tornar a posar al centre del debat públic el valor civil d'estudiar el passat. Les preguntes sobre el passat ens obren als desafiaments del present, llegits amb la profunditat de la història.

El record de l'Holocaust ens impulsa a treballar juntament amb moltes persones per teixir la trama duna societat acollidora i oberta a la integració; per contrarestar el cada vegada més preocupant llenguatge de l'odi que circula per la web i que contagia molta gent; per establir un nou pacte entre les generacions que dugui els joves a recollir l'herència dels testimoni que van desapareixent. Això és el que fa la Comunitat de Sant’Egidio a tots els nivells en món juvenil, començant per les Escoles de la Pau, per fomentar una cultura de la trobada i del coneixement i superar així totes les formes d'antisemitise i de racisme.

La tragèdia de la pandèmia ens ha recordat el destí comú de la humanitat, més enllà de les diferències nacionals, ètniques o religioses que en el passat, i també ara, han explotat els empresaris de la por. Per això el record de l'abisme d'Auschwitz i dels camps d'extermini no és cosa només del passat.

L'antisemitisme segueix sent "un núvol negre sobre Europa", com va afirmar l'escriptora Edith Bruck, supervivent dels camps nazis. I seguir reflexionant sobre la història de l'antisemitisme i del racisme ajuda a fer front de manera conscient als desafiaments d'un món que canvia, amb una mirada capaç d'imaginar un demà diferent,posant al centre les aspiracions i la dignitat de l'única i gran família humana.