A Espanya han mort quasi 30.000 ancians per covid en centres residencials. Sant'Egidio demana que es replantegi el model assistencial

A Espanya 29.408 ancians que vivien en residències han mort per covid-19 (dades del Ministeri de Sanitat del 21 de febrer de 2021). És una tragèdia que revela –tal com afirma la Comunitat de Sant’Egidio– que els serveis sanitaris no estaven preparats per fer front a la pandèmia.

La Comunitat de Barcelona, en una conferència de premsa que va tenir lloc el 3 de març, va posar de relleu que els ancians han quedat abandonats a les residències i ha demanat un nou model d'assistència a domicili per evitar la institucionalització i fer que segueixin vivint a casa seva.

"Quan una persona anciana entra en una residència, renuncia a moltes coses: al seu ambient, a les persones que coneix... Què ha passat amb la pandèmia? S'han vist obligats a quedar-se tancats a les seves habitacions sense poder veure cap parent. Han patit més la soledat", explica Marta Bartra, de la Comunitat de Sant’Egidio.

Precisament per evitar la soledat i no haver de renunciar a la seva casa i als seus records, davant de l'actual model assistencial Sant'Egidio proposa solucions alternatives que afavoreixen la possibilitat de quedar-se a casa.

Segons Jaume Castro, de Sant'Egidio, la pandèmia "podria ser una oportunitat per replantejar el model d'assistència als ancians i projectar-ne un de nou que prioritzi l'assistència a domicili. Així es donaria resposta a la voluntat de la majoria d'ancians: quedar-se a casa seva".

Alhora, la Comunitat ha proposat petites ajudes personalitzades que permetin que els ancians formin un nou entorn familiar, com els pisos tutelats o els cohabitatges.

Descarregueu la guia fent clic sobre la imatge