Pregària "Morir d'esperança" a l'illa de Lesbos amb els migrants. Galeria de fotos

Cada any la Comunitat de Sant’Egidio, juntament amb les Esglésies i associacions locals, organitza a molts llocs d'Europa la pregària "Morir d'esperança" per recordar les més de 59.000 persones que des del 1990 han mort al mar Mediterrani o en altres rutes d'immigració cap a Europa.

Una dramàtica tendència que ha empitjorat al darrer any: des de juny de 2020, 4071 persones han perdut la vida al mar intentant arribar al nostre continent. El 17 d'agost es va celebrar la pregària a Lesbos, a Mitilene, per recordar les migracions passades i presents, la Gran Catàstrofe i els actuals fluxos de refugiats. Lesbos, tot i que és petita, en el passat va ser i segueix sent ara un símbol crucial a Europa: representa el desafiament d'un nou inici i d'una nova vida per a molts refugiats.

La necessitat de trobar maneres concretes per fomentar iniciatives de solidaritat i reforçar els lligams espirituals entre Esglésies i països que fan front a desafiaments semblants ha dut a terme el 2020 a la metròpoli de Mitilene, Eresos i Plomari i a la Comunitat de Sant’Egidio a firmar un protocol de col·laboració. La mateixa Comunitat ha potenciat programes d'ajuda a l'illa des de 2019. La pregària d'avui, organitzada amb l'arxidiòcesi ortodoxa de Lesbos i presidida pel metropolita Jacob, se celebrarà a les 12.00h al passeig marítim nord (Epano Skala), a l'estàtua de la Mare de l'Àsia Menor "Mikrasiatisa Mana", un lloc significatiu que recorda les mares refugiades que, amb valentia van creuar les aigües per començar una nova vida després d'haver deixat les seves cases a l'Àsia Menor, i l'enorme nombre de víctimes, el record de les quals està escrit a la història i al cor de la Grècia moderna.

Durant la cerimònia a l'aire lliure es recordaran alguns dels noms de desapareguts. La Comunitat de Sant'Egidio està present a l'illa de Lesbos des de 2019 amb els seus voluntaris (són més de 250 per a l'estiu de 2021), majoritàriament joves, provinents de diversos països europeus: Portugal, Polònia, Espanya, Països Baixos, Itàlia, Bèlgica, Hongria i Alemanya. Cadascú es paga el viatge i l'estada per passar les seves vacances amb els refugiats de l'illa i ajudar a la comunitat grega, que acull i ajuda qui arriba per mar. Són aquí per donar solidaritat i amistat mitjançant el repartiment d'aliments, formació i activitats per a infants i famílies. Sant'Egidio, a través d'acords amb els governs italià, francès i belga, ha posat en marxa el programa dels corredors humanitaris, que permet traslladar de manera legal refugiats i sol·licitants d'asil dels Estats membres de la UE.

Gràcies a aquest programa 3700 persones vulnerables ja han estat traslladades des del Líban i des d'Etiòpia. Des de setembre de 2020, gràcies a un acord amb la Comissió Europea i amb els governs grec i italià, 100 sol·licitants d'asil han arribat a Itàlia fins ara. Els corredors humanitaris són una iniciativa autofinançada d'integració de sol·licitants d'asil, que es basa en el patrocini de les Esglésies i de la societat civil.