Pregària ecumènica a Amsterdam pels migrants deixats "morir d'esperança" per tal d'arribar a Europa

Diumenge, l'església de Moisès i Aaron a Amsterdam va commemorar els molts refugiats que van morir intentant arribar a Europa. La pregària ecumènica "Morir d'Esperança", organitzada per la Comunitat de Sant'Egidio en col·laboració amb el Diaconat Protestant, el Consell d'Esglésies d'Amsterdam i el Catholic Worker, va ser presidida pel diaca Colm Dekker de Sant'Egidio.

Al comentari de l'Evangeli, la teòloga protestant Manuela Kalsky va subratllar com el Papa Francesc és una inspiració perquè molts, especialment els joves, mantinguin viva l'esperança i es dediquin concretament als refugiats. Va demanar més lideratge moral per a una política migratòria inclusiva i sostenible.

Durant la pregària, es van llegir els noms i les històries de molts refugiats que han perdut la vida durant l'any passat quan es dirigien cap a Europa amb l'esperança d'un futur millor. A més de les víctimes mortals a la Mediterrània, s'hi va fer memòria del nigerià el cos del qual fou trobat en un compartiment d'un avió a l'aeroport d'Amsterdam a l'abril. Sacerdots i pastors d'esglésies cristianes es van unir a la pregària: catòlics, ortodoxos i protestants.

La cerimònia va acabar amb una processó cap al riu Amstel, on els presents van dipositar flors en memòria de les víctimes. Els joves van portar pancartes amb fotos dels perillosos viatges que fan els migrants per arribar a Europa.

Les imatges ens fan reflexionar sobre la necessitat d'una revisió de la política migratòria europea, tema sobre el qual el mateix dia el professor Thomas Spijkerboer va impartir una conferència i en què va il·lustrar el sistema de visats actual i les alternatives que hi ha per garantir l'accés legal i segur a Europa.