A Bèlgica s'obre un nou corredor humanitari per a 250 refugiats en condicions de gran vulnerabilitat

La Secretaria d'Estat d'Asil i Migració de Bèlgica i la Comunitat de Sant'Egidio han signat avui un acord sobre un projecte per permetre que 250 refugiats en condicions de vulnerabilitat arribin a Bèlgica de manera segura i legal. El projecte serà implementat i finançat per Sant'Egidio en col·laboració amb organitzacions i comunitats de diferents religions.

El projecte de corredors humanitaris consisteix a identificar refugiats de diferents regions en crisi a l'Orient Mitjà, Àfrica i Àsia, que poden beneficiar-se de la protecció internacional a Bèlgica per la seva vulnerabilitat (dones, famílies amb nens, malalts, gent gran, etc.). La pertinença a una minoria amenaçada i els possibles vincles amb Bèlgica són criteris addicionals. Els afectats són entrevistats diverses vegades i els serveis de seguretat verifiquen el seu historial, així com la seva identitat. Si l'avaluació és favorable, reben un visat humanitari i són acompanyats de manera legal, amb avió i amb total seguretat, a Bèlgica. Per als beneficiaris, l'operació és totalment gratuïta, els costos són a càrrec de les entitats implicades.

Quan arribin, els beneficiaris d'aquest corredor humanitari hauran de sol·licitar asil a Bèlgica. Durant aquest procediment d'asil, no seran assistits per l'Estat (excepte l'assistència mèdica), ja que l'acollida, l'allotjament i l'acompanyament d'aquestes persones seran organitzats per comunitats religioses. Després de la concessió de la protecció internacional, l'acollida i acompanyament de les persones refugiades continua durant un període total d'almenys un any, amb especial atenció al procés d'integració de les persones interessades.

Per a l'execució del projecte, Sant'Egidio i els seus socis de les comunitats religioses treballaran estretament amb el gabinet del secretari d'Estat Sammy Mahdi, el Comissari General de Refugiats i Apàtrides (CGRA) i l'Oficina d'Estrangers i Fedasil. Els responsables de l'aplicació també mantindran un contacte regular amb organitzacions internacionals rellevants, com l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

En el període 2017-2018, ja s'havia establert un corredor humanitari similar, que va permetre que 150 refugiats sirians vulnerables arribessin a Bèlgica. En aquella ocasió les comunitats religioses els van acollir i van ajudar en la seva integració. Ja llavors, la creença religiosa dels refugiats no va tenir cap paper en la seva selecció, i serà novament així amb el nou corredor humanitari que s'acaba d'acordar.

Des del primer moment, els corredors humanitaris han estat un model de vies legals complementàries per als refugiats vulnerables, a més dels programes de reassentament existents a les Nacions Unides. En els últims anys, molts actors de l'escena internacional, inclosa la Comissió Europea, han demanat impulsar aquest tipus d'iniciatives. En obrir aquest nou corredor humanitari, la Comunitat de Sant'Egidio, els cultes reconeguts de Bèlgica i el govern  belga responen a la crida.

Des del 2016, Sant'Egidio ja ha pogut traslladar i ajudar a integrar més de 4.500 refugiats vulnerables, principalment del Líban i Etiòpia, en països europeus, especialment a Itàlia i França. A més, Sant'Egidio i l'ACNUR han signat aquesta setmana un acord de cooperació més ampli a Ginebra, destacant la complementarietat dels programes oficials de reassentament, com els de l'ACNUR, i els corredors humanitaris.