“Fer realitat la fraternitat en aquest moment transcendental de la història”. Salutació de Marco Impagliazzo pel 54 aniversari de la Comunitat de Sant’Egidio

Estimats amics, bona tarda.
Enguany, tot i que d'una manera més sòbria que en altres ocasions, la Comunitat torna a celebrar el seu aniversari en aquesta basílica catedral de Roma. Estar aquí junts enriqueix l'alegria de la festa. Agraeixo de tot cor a tots els amics que ens acompanyen no només en aquest moment, sinó també en molts moments i situacions al durant l'any. Poder donar gràcies al Senyor junts, presencialment, assumeix un valor especial després de llargs mesos en què el distanciament ha estat una constant en les nostres vides.
El saludo especialment a vostè, cardenal Gualtiero Bassetti, i li agraeixo les seves paraules i l'amistat —ho ha repetit vostè en la seva homilia— amb la qual acompanyeu la Comunitat a Itàlia. Eminència, li agraeixo en nom de tots nosaltres el seu servei a l'Església i al país en la seva tasca perseverant de reconstrucció del teixit social i religiós italià. Agraeixo al degà del col·legi de cardenals i a tots els cardenals, arquebisbes i bisbes presents aquí,  la nombrosa representació del cos diplomàtic, que dona mostra de l'estima que molts països senten pel servei de la Comunitat al diàleg i la pau.
Vull donar les gràcies als membres del Govern italià, el ministre Luigi Di Maio, la ministra Luciana Lamorgese, amb qui col·laborem en importants programes de cooperació humanitària, social i internacional. El cardenal ja ho ha dit, però m'agradaria destacar entre tots ells, el programa de corredors humanitaris: 4000 persones que han estat salvades aquests anys, de manera segura, i que han estat acollides i integrades al nostre país. 4000 vides humanes. Són corredors que podem fer gràcies a la cooperació amb els ministeris d'Afers Exteriors i Cooperació Internacional i Interior: una bona pràctica italiana que ha obert camins d'humanitat en diversos països i que demostra el caràcter italià d'humanitat que distingeix la nostra societat. Saludo especialment Laura Mattarella, a qui transmeto la meva gratitud. I el meu amic el general Francesco Figliuolo, per l'estreta col·laboració que hem tingut en la realització d'aquesta bonica obra que és el centre de vacunació per als invisibles de Roma.
Durant aquest temps hem entès millor el valor dels lligams i les relacions. El patiment de la pandèmia ha posat a prova els lligams. I per a moltes persones de la nostra societat, perdre o reduir els seus lligams ha suposat perdre molt, o potser perdre-ho tot. Per a molts ancians, fins i tot la vida. La prova a la qual hem estat sotmesos ens ha demostrat amb gran evidència que no tenim futur sols. I m'impressiona que el tema de la superació de la soledat ja es va plantejar en la primera reunió de la petita Comunitat que feia els seus primers passos aquí a Roma, el febrer de 1968. Estem en un moment transcendental de la història. Deia un savi patriarca ortodox fa uns mesos a Roma, durant la pregària per la pau: cal tenir en compte que el món del passat ja no existeix. Fa uns dies, Andrea Riccardi, a qui saludo i agraeixo en nom de tots nosaltres, va dir: “Sento que hi ha un punt d'inflexió que fa que la Comunitat entri  amb força i pes en un moment transcendental de la història amb una idea gran i concreta: fer realitat la fraternitat, com a vincle social en la vida de les ciutats, a les perifèries, entre les persones, entre els pobles, entre els combatents". Aquesta és la perspectiva en què es vol moure Sant'Egidio: hem de construir lligams, xarxes a tots els nivells de la societat, que lluitin contra la fragmentació, l'afebliment de la vida dels vulnerables i la conflictivitat.

La pandèmia també ha demostrat la resiliència de la nostra societat, gràcies a l'abnegació de molts subjectes institucionals i de molts ciutadans. Esperem que tots junts puguem no només sortir d'aquesta crisi, sinó sortir-ne millor del que som, com ens demana el Papa Francesc. L'assemblea d'avui és una imatge del que intentem fer realitat cada dia, des de fa 54 anys, embrutant-nos les mans en moltes situacions doloroses, la imatge de fraternitat universal profundament convençuda que tots estem units. Estem aquí per fer la nostra part com a Comunitat de forma concreta i us donem les gràcies per estar al nostre costat.
Gràcies


Salutació de Marco Impagliazzo al final de la litúrgia pel 54 aniversari de la Comunitat