Mai és massa tard: curs d'alfabetització per a adults a la Ciutat de Mèxic

A Ciutat de Mèxic, en els últims anys, la Comunitat ha lluitat per estar al costat de les persones més pobres i fràgils dels barris cèntrics de la ciutat, oferint més de mil àpats cada setmana a persones que viuen al carrer i han perdut la feina. Cada setmana a la seu de la Comunitat i pels carrers del centre, ens trobem amb centenars de persones adultes afectades per la pobresa i amb poques esperances en el futur.

Parlant amb moltes d'elles, hem detectat un problema comú, poc visible però que dificulta la seva reinserció al món laboral: l'analfabetisme. Els nostres amics no saben llegir, escriure i estan convençuts que ja no poden aprendre per la seva edat.

Mèxic és un dels països llatinoamericans amb menor nivell d'escolarització i una taxa d'abandonament escolar preocupant. També hem descobert la forta desigualtat de gènere que amaga aquesta dada: el percentatge de dones adultes analfabetes és molt superior al d'homes.

Així que vam decidir combatre aquest aspecte oferint als nostres amics, a més del sopar, un curs d'alfabetització per a adults.

Vam tenir un primer grup de 20 inscrits, que sota l'orientació experta de professors jubilats, es reunien cada cap de setmana a la Tenda de l'Amistat de la Comunitat per aprendre a llegir i escriure.

El curs continua amb excel·lents resultats i ja hem tingut els primers graduats que van aprovar brillantment els exàmens estatals i van obtenir el diploma de secundària. Un altre exemple de “Recuperació i Resiliència”.