SOLIDARITAT

"E-registro, E-xisto!": un nou projecte a Moçambic per garantir a tots els nens i nenes el dret a existir

Sant'Egidio, en col·laboració amb la Fundació ACRA, l'Associació Internacional de Voluntaris Laics (LVIA), i en col·laboració amb l'Institut Italià d'Estadística (ISTAT) i el Departament d'Estadística de la Universitat de Pàdua, ha llançat un nou projecte ”E-registro, E-xisto! Enfortiment i modernització del registre civil i les estadístiques demogràfiques a Moçambic”, per atendre la realitat dels infants “invisibles” perquè no tenen partida de naixement i per tant són més vulnerables.

A Moçambic, segons estadístiques oficials (les últimes són del 2017), més de la meitat dels naixements d'infants menors de cinc anys no són registrats. El fenomen és transversal i afecta tant la població urbana com rural, encara que 6 de cada 10 infants a la ciutat estan inscrits, i al camp només 4 de cada 10. Els infants no inscrits no poden accedir a l'escola secundària (després del 6è grau) perquè no es poden matricular a l'examen d'accés i a més estan clarament més exposats a fenòmens com el tràfic de persones, la prostitució i el treball infantil.

Gràcies a l'Agència Italiana de Cooperació al Desenvolupament, el projecte "E-registro, E-xisto!" preveu la formació i actualització jurídica de tots els Conservadors del país (11 Províncies) i la creació de Centres Provincials de Suport Tècnic del Sistema (CPS) a les 3 províncies focus del programa (Nampula, Gaza i província de Maputo). L'objectiu és enfortir el sistema de registre electrònic, l'obertura de 48 nous centres de registre a les estructures hospitalàries on neixen o són vacunats els infants i el perfeccionament dels mecanismes de recol·lecció de dades i processament estadístic amb finalitats demogràfiques.

El primer curs de formació s'ha inaugurat avui en presència de la Ministra de Justícia, Assumptes Constitucionals i Religiosos Dra. Helena Mateus Kida i el Director d'AICS - Seu de Maputo Dr. Paolo Enrico Sertoli.