Un any de solidaritat amb Ucraïna i Àfrica. Ho explica Olga Makar.

#coopforafrica #coopforucraina

Han estat dos anys complexos plens d'emergències. El 2021 caracteritzat per una gran incidència de Covid 19, especialment als continents més pobres, i després 2022 que va veure esclatar el conflicte a Ucraïna. Moments difícils i contextos complexos en què el món cooperatiu no ha volgut deixar d'ajudar. En els darrers 12 mesos s'han llançat dues campanyes, la primera #coopforafrica a finals del 2021 i la segona #coopforukraine a principis del 2022, amb una recaptació total de gairebé 3 milions d'euros, que ha estat possible gràcies a les trobades del Coop World i gairebé 216 mil donants (més d'1 milió i 600 mil euros per al primer i gairebé 1 milió i 300 mil per al segon).

Sant'Egidio, present a Ucraïna des del 1991 amb una xarxa de comunitats formada per ciutadans ucraïnesos, ha repartit aliments, roba, sabons i detergents entre els refugiats interns. Així, es va arribar a 110 localitats a gairebé totes les regions del país, incloses les afectades pel conflicte, així com a 150 establiments de salut a Kíev, Kharkiv, Donetsk i Mykolaiv.

A Ucraïna, amb diversos tipus d'intervencions d'assistència i protecció per a la població civil, l'ACNUR ha aconseguit arribar i ajudar més de 3 milions de persones. Ha enviat 489 combois d'ajuda humanitària a les zones més afectades i ha assegurat articles essencials de supervivència, inclosos els aliments i la roba d'hivern, per a més d'1 milió de persones.

La donació de la Coop va contribuir a la posada a punt del tren-clínica de Metges Sense Fronteres: un comboi d'emergència que viatja i transporta pacients i persones fràgils com ancians, nens, malalts de càncer a l'occident del país, donant-los la possibilitat de no interrompre els cicles del tractament. A més d'acollir i assistir els ferits del conflicte armat.

Pel que fa a la campanya de vacunació a l'Àfrica, en primer lloc s'han dut a terme importants activitats per informar la població sobre els beneficis de la vacunació, que van des de la formació de voluntaris i la creació i difusió de material informatiu distribuït a les poblacions, fins a programes de ràdio que parlen sobre la malaltia en clíniques mòbils ubicades en llocs molt populars com a mercats i ports. A més de la vacunació de 300.000 persones, es van fer inversions en equips per mantenir la cadena de fred i incineradors per a la disposició de materials de rebuig i en la capacitació de metges i infermeres locals.