DIÀLEG

"Sembrar fraternitat, una necessitat imperiosa del nostre temps". Arriba a l'Iraq, al congrés entre catòlics i xiïtes, un missatge del papa Francesc per a Al Sistani

Ja ha començat a Najaf (Iraq), ciutat santa per als xiïtes, on hi ha el santuari de l'imam Alí, el congrés internacional Catòlics i xiïtes davant del futur, dos anys després de la visita del papa Francesc a Iraq, organitzat per la Comunitat de Sant'Egidio i l'Institut Al-Khoei. En la introducció als treballs, el cardenal Miguel Angel Ayuso Guixot, prefecte del dicasteri per al Diàleg interreligiós, ha explicat que "el diàleg entre les religions no és un senyal de debilitat, sinó una manifestació del diàleg de Déu amb la humanitat: la fraternitat és un desafiament per a tota la humanitat". Després ha anunciat l'arribada d'un missatge del Papa per a Al Sistani.

Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant'Egidio, recordant la històrica trobada entre Francesc i el gran aiatol·là, de fa dos anys a Najaf, ha destacat la importància d'escoltar "per sortir dels prejudicis que tenim i de les categories" amb què fem front a la vida i al futur: "La història d'amistat entre catòlics i xiïtes, que té un punt àlgid en la trobada de Najaf, és el resultat de diversos moments de comunicació constructiva, que han reforçat el coneixement, la confiança i també la simpatia, perquè la fraternitat creix en conviccions arrelades, en pràctiques comunes, i també amb l'amistat i la confiança entre persones. S'ha construït en les trobades de Roma, en la fraternitat entre cristians i musulmans a l'Iraq, especialment per part de l'Església caldea o de la comunitat xiïta, en les trobades a moltes ciutats del món en l'esperit de diàleg d'Assís, any rere any. Això ens anima a seguir endavant. Cada home i cada dona és protagonista d'una fraternitat, que pot construir utilitzant només les mans, amb les seves forces i la seva paraula, la seva capacitat d'estimar. Els creients, malgrat la diferència de les seves tradicions i les seves teologies, representen un poble que sembra fraternitat i la fa créixer".

El primer dia del congrés, dedicat a la “fraternitat” i a “pregària, pobres i pau”, Al-Ishkawari, de l'alt seminari xiïta de Najaf, ha indicat que l'objectiu “no consisteix a unir les religions en una de sola, sinó en treballar plegats pel bé”. De la seva banda, Shahid Al-Baghdadi, de la direcció general del santuari de l'imam Alí, ha desitjat que “la trobada formi part d'un projecte més extens amb què els savis i els estudiosos, cristians i musulmans, puguin construir un pensament de fraternitat que circuli pels jardins del món”. “Des del 2015 – ha recordat el secretari general de l'institut Al-Khoei, Jawad Al-Koheiprovem, amb els amics de Sant'Egidio, d'establir un diàleg intel·lectual entre catòlics i xiïtes, mantenint-nos en la nostra tradició però buscant els aspectes comuns en els valors ètics i el respecte recíproc”.

“Una ànima creient – ha destacat el patriarca de Bagdad dels caldeus, Louis Raphaël Sako, no ha de fer patir els altres. Cal renovar la mentalitat per construir un futur en què ningú no sigui marginat per motius de fe".

Najaf, 8 de març de 2023

 

PROGRAMA (PDF)