MÓN

Sant'Egidio a Uganda: una nova Escola de la pau a la perifèria de Kampala reforça l'aliança entre joves i ancians

Nakulabye és un barri de Kampala, la capital d'Uganda. És una zona amb una alta densitat de població i on hi ha molts habitatges i botigues. Malgrat la seva situació central, Nakulabye està considerat un dels barris més pobres i marginats de Kampala. La majoria dels habitants de Nakulabye viu en condicions precàries, amb accés limitat als serveis bàsics, com ara l'aigua potable, l'electricitat i els serveis higiènics. Els carrers són estret i estan en mal estat, i sovint estan coberts de brossa.

En aquest barri darrerament s'ha inaugurat una nova Escola de la pau de Sant'Egidio. La primera classe sobre el medi ambient ha estat fonamental per als infants que viuen en aquest barri de Kampala. Allà, de fet, els problemes mediambientals són molts i contribueixen a degradar cada vegada més l'ecosistema.

Aprenent sobre el medi ambient, els infants s'han sensibilitzat sobre la necessitat de preservar i protegir la natura que els envolta. Aquest coneixement pot fer que aquests joves esdevinguin actius defensors del medi ambient i facin una aportació significativa per a la salvaguarda de la biodiversitat del seu barri. A més, la lliçó va ser un moment de gran interès per als infants, que van participar amb entusiasme i es van mostrar molt interessats en els temes mediambientals.

Però la Comunitat també és amiga dels ancians. La visita al barri també va servir perquè els Joves per la pau en coneguessin alguns i s'adonessin que molts viuen en condicions precàries, amb pocs mitjans per sobreviure i un accés limitat als recursos sanitaris i socials. A més, la manca de suport familiar o comunitari agreuja encara més la seva situació. Nakulabye, de fet, es caracteritza perquè té una població anciana nombrosa que està augmentant, però que en molts casos viu abandonada i oblidada per la societat. Molts d'aquests ancians viuen en situacions de soledat i aïllament, sense cap mena d'assistència i amb greus dificultats per aconseguir els mitjans que necessiten per sobreviure. El lligam entre els Joves per la pau i els ancians segurament donarà vida a un barri més inclusiu i més just per a tots els seus habitants.