NOTES DE PREMSA

Els corredors humanitaris continuen salvant vides: noves arribades segures de migrants del Líban i Grècia avui dijous 30 de març

Avui dijous 30 de març, 58 refugiats sirians que han viscut en camps de refugiats al Líban o en vivendes precàries als afores de Beirut arriben a Fiumicino en un vol procedent de Beirut. Es tracta de famílies que en els darrers mesos han patit un greu deteriorament en les seves condicions de vida a causa de la greu crisi política, econòmica i social que travessa el país. Entre ells, 24 menors que per la situació de les seves famílies no han pogut assistir a l'escola, i alguns que necessiten atenció mèdica urgent. La seva entrada a Itàlia és possible gràcies als corredors humanitaris promoguts per la Comunitat de Sant'Egidio, la Federació d'Esglésies Evangèliques d'Itàlia i la Taula Valdesa, en conveni amb els Ministeris de l'Interior i d'Afers Estrangers, que des del febrer del 2016 han portat a aquest país, només des del Líban, 2.486 persones. En total més de 6.000 refugiats han arribat a Europa amb els corredors humanitaris.

Les històries dels que ja van arribar mostren que és possible no només salvar els que corren el risc de caure en mans dels traficants de persones, sinó també iniciar camins d'integració. En un moment en què salvar vides humanes sembla cada cop més urgent, com també va recordar el Papa Francesc en la recent audiència amb els refugiats arribats gràcies als corredors humanitaris, el model iniciat per Sant'Egidio i les Esglésies protestants ha viscut un recorregut interessant. A banda de ser replicat per altres associacions, aquest model ha vist la solidaritat que creix, gràcies a la generositat de molts italians -alguns dels quals fins i tot han ofert casa seva per hospitalitat- i al seu compromís voluntari i gratuït.
Les famílies que arribin avui seran acollides a diverses regions italianes i s'embarcaran en un camí d'integració: per als menors a través de l'escolarització immediata, per als adults amb l'aprenentatge de la llengua italiana i, una vegada obtinguda la condició de refugiat, l'entrada al món laboral.

Aquest mateix dia arriben també 15 sol·licitants d'asil procedents dels camps de Grècia, famílies nombroses i unifamiliars, algunes en greu estat de salut, procedents de l'Iraq, Somàlia i el Congo. Amb aquesta arribada es completa la quota fixada al memoràndum d'entesa entre Sant'Egidio i el Govern italià, que permetia arribar a 300 persones pels corredors humanitaris, a les quals se sumen 70 persones rescatades després dels viatges del Papa Francesc a Lesbos.
La cita per a l'acollida dels refugiats i una conferència de premsa estan previstes per a les 12h del dijous 30 de març, amb arribada dels periodistes no més tard de les 11h a la porta 5 de la Terminal 3 de Fiumicino per ser acompanyats al lloc de la conferència.
Els oradors inclouen Marco Impagliazzo, president de la Comunitat de Sant'Egidio, Marta Bernardini, coordinadora del programa migrant de la Federació d'Esglésies Evangèliques, Manuela Vinay, en representació de la Taula Valdesa, juntament amb representants dels Ministeris de l'Interior i d'Assumptes Exteriors.