MÓN

Un any després del terratrèmol hem tornat a Moçambic per visitar els desplaçats dels ciclons i del terrorisme del nord de Moçambic

Moçambic és un dels països del món més exposats a calamitats cícliques que provoquen danys recurrents en l'economia i en les infraestructures locals, limiten enormement el creixement del país i frenen els esforços per superar la situació d'emergència. En el passat, els ciclons Kenneth i Idai van afectar l'extrem nord del país, especialment la província de Cabo Delgado, i van afectar més de 254.750 persones, 18.000 de les quals van haver de reallotjar-se en centres de reassentament temporals. El Govern moçambiquès va declarar inhabitables els camps i va assignar terres per recol·locar els desplaçats.

La Comunitat de Sant'Egidio, en col·laboració amb el programa DREAM, va actuar en aquelles zones amb el projecte "Ninguem fica sozinho!" (ningú no es queda sol), gràcies als fons aportats per l'Agència Italiana de Cooperació al Desenvolupament. L'objectiu de la intervenció va ser reduir la difusió de malalties infeccioses i millorar les condicions de vida amb aigua neta i serveis higiènico-sanitaris per a la població resident als camps de Savane i Mutua. En particular, es van obrir centres de salut mòbils i un servei d'autoambulància. A més, es van construir en tots dos camps sistemes d'aprovisionament d'aigua que funcionen amb energia solar. Al camp de Savane es van construir banys públics i al camp de Mutua s'està construint un bloc sanitari amb 3 sales pera les consultes mèdiques.

Un any després de l'inici de les activitats, un vídeo ens ensenya els llocs i ens permet escoltar les històries de les persones que han participat en el projecte.