MIGRANTS

Una celebració familiar: l'arribada dimecres 26 d'abril de 67 refugiats de la Banya d'Àfrica gràcies als corredors humanitaris

"¡Per fi heu arribat a casa! - els va dir Marco Impagliazzo, president de Sant'Egidio, donant-los la benvinguda. - "Avui hem d'agraïr als àngels, que són tot al contrari als traficants de persones"

Una celebració familiar, o més aviat un retrobament de famílies separades durant anys: és difícil descriure l'emoció d'un pare que torna a abraçar la dona i els fills després de 6 anys de separació forçosa, única manera d'escapar de la mort enmig de la guerra. Emoció, alegria, esperances que es revifen: tot això va passar a l'aeroport de Fiumincino de Roma el dimecres 26 d'abril quan el vol regular d'Ethiopian Airlines des d'Addis Abeba va posar fora de perill 67 refugiats, 20 dels quals eren menors, provinents de la Banya Àfrica.

És el primer viatge que ha estat possible gràcies a la signatura del tercer Memoràndum d'Enteniment entre la Comunitat de Sant'Egidio, la Conferència Episcopal Italiana, que actua a través de Caritas Italiana, i el Govern italià, per a l'obertura de corredors humanitaris des d'Etiòpia.

"¡Per fi heu arribat a casa! - els va dir Marco Impagliazzo, president de Sant'Egidio - donant-los la benvinguda. "Avui hem d'agraïr als àngels, que són tot el contrari dels traficants de persones".

Els àngels tenen la cara de les persones de la Comunitat que els últims mesos han compartit dolors, dificultats i esperances, han superat obstacles burocràtics i pors i han permès aquest corredor humanitari. I tenen el rostre dels Joves per la Pau que, en gran nombre, han vingut a acollir infants i famílies. Per mostrar-los el bell rostre d'Itàlia, que no només no té por, sinó que està segura que pot construir un futur amb ells.

La majoria dels refugiats que van arribar, de nacionalitat eritrea i sursudanesa, trobaran hospitalitat a les cases dels seus familiars ja integrats a Itàlia, a diverses regions italianes: Lazio, Campània, Emília Romagna, Llombardia, Vèneto. Després emprendran un camí d'integració: per a adults amb l'aprenentatge de l'idioma italià i, una vegada obtinguda la condició de refugiat, amb l'entrada al món laboral. Pels infants: des de demà, tots a l'escola!

VIDEO DE L'ARRIBADA

RODA DE PREMSA