ANCIANS

Stefania i Teresa: la bellesa d'una amistat que va més enllà de les generacions

La soledat dels ancians és un problema difós a la nostra societat, un mal invisible que afecta moltes persones ancianes i que moltes vegades passa inadvertit. La Comunitat de Sant’Egidio, des dels seus inicis, ha treballat sempre per lluitar contra aquesta trista situació, i ha dedicat temps i energies per dur companyia i alleujament als ancians sols.

En el reportatge televisiu "Stefania i Teresa: la bellesa d'una amistat" que es va emetre a la televisió italiana, la Stefania de Sant'Egidio diu amb convicció que els ancians són "els grans malalts de soledat de la nostra societat". Es tracta d'una frase punyent perquè fa reflexionar sobre l'aïllament emotiu al que han de fer front cada dia moltes persones ancianes. Els seus dies en molts casos són monòtons i repetitius, sempre iguals, i la visita d'una persona, un parent, és una interrupció preciosa d'aquell buit. També representa la possibilitat de demanar ajuda en situacions de necessitat pràctica, com ara anar a comprar o demanar l'acompanyament d'algú per anar al metge. Moltes vegades els ancians han de fer front a problemes del dia a dia que poden semblar banals però per a ells són una muntanya. Així l'ajuda que s'ofereix, que és vital, es converteix en un signe tangible de solidaritat.

A l'entrevista que reprodueix el reportatge televisiu, la Teresa admet amb simpatia que potser a l'inici va sentir una mena de "ganes d'aprofitar-se" d'aquells joves que trucaven a la seva porta, però de mica en mica va descobrir un amor de debò. Això demostra la importància no només del benefici que els ancians reben amb aquestes visites, sinó també el canvi profund que es produeix en el cor. El temps que es dedica a ajudar els altres, sobretot als ancians sols, és realment un temps regalat. És una oportunitat d'activar-se, de deixar de banda les preocupacions d'un mateix i de centrar-se en el benestar dels altres. Cada visita representa un moment en què l'ancià pot sentir que l'escolten, l'entenen i el valoren, un moment en què pot compartir les seves experiències i les seves emocions.