MÓN

Escoles de la Pau, ancians i ecosolidaritat: Sant'Egidio amb els pobres a Uganda

La vida dels infants a Uganda no és fàcil. Tot i que el nivell d'escolaritat va millorant (la taxa d'alfabetització va arribar al 79% el 2021), la vida dels menors està exposada a mil riscos: en una nació on només el 32% de la població està inscrita al registre civil (dades del Banc Mundial) no és fàcil protegir la vida dels més petits del maltractament, el tràfic de persones, l'explotació laboral i sexual.

Aquests són els problemes a què s'enfronten les Escoles de la Pau de Sant'Egidio, repartides per diversos districtes de Kampala (Muyenga, Katwe, Makerere, Nakulabye i Ntinda), a Lira al nord del país, a Nakivale i al camp de refugiats de Nyumanzi, on la Comunitat es compromet setmanalment a oferir oportunitats de creixement i desenvolupament a més de 400 menors.

Però fins i tot els ancians, que també representen una petita minoria de la població d'Uganda (només l'1,68% al 2021), es veuen empesos cap als marges de la societat per diversos problemes, el primer dels quals és l'apropiació indeguda de béns. De fet, és fàcil aprofitar-se de la fragilitat d'una persona gran per treure-li la terra que és la principal font de suport. Sant'Egidio treballa incansablement per conscienciar la ciutadania sobre aquest tema i per defensar els drets fonamentals de la gent gran, cercant que mantinguin l'accés als recursos que necessiten per viure una vida digna.

Un altre desafiament crucial fa referència a la manca de serveis de salut adequats i a l'absència de programes que garanteixin l'accés gratuït al tractament. Però sobretot hi ha la necessitat de superar els prejudicis que envolten els que arriben a una edat avançada i que són víctimes de l'aïllament quan no de la violència explícita. Per això, la Comunitat treballa àrduament per superar aquestes barreres de prejudicis i crear espais de diàleg intergeneracional que afavoreixin l'entesa i el suport mutu.

Recentment, la Comunitat de Kampala ha posat en marxa, al districte de Muyenga, un original camí per ajudar les persones en dificultat, inspirat en l'experiència de la Ciudad Ecosolidària que Sant'Egidio ha obert a Roma des de fa molts anys. A través de la recol·lecció i reciclatge de roba que ja no es fa servir, però en bon estat, no només es respon a les necessitats dels més pobres, sinó que es crea un cercle virtuós que contrasta la “cultura del rebuig” i a través del reciclatge i la reutilització es desenvolupa allò que l'encíclica Laudato Sí defineix com una "ecologia integral".