PAU

"Els infants de Nàpols demanen la pau": manifestació amb escoles contra la guerra i la violència generalitzada

“Els infants de Nàpols volen la pau!” és una etapa d'un procés emprès per la Comunitat de Sant'Egidio amb el moviment dels "Joves per la Pau" en què participen les escoles de Nàpols (primària i primers cursos de secundària) després de la gran manifestació del 24 de febrer per la pau a Ucraïna, que ha representat un gran compromís per als joves de Nàpols.
En aquests mesos de guerra, els infants i joves, guiats pels seus docents, han treballat els temes de la pau, la no-violència, el rebuig a la guerra a través de la creació de dibuixos, escrits, poemes i altres expressions artístiques (entre les que cal destacar l'espectacle contra la guerra dels alumnes de l'Institut Bracco).

Partint de la inquietud dels educadors que senten la necessitat de formar noves generacions de ciutadans responsables, s'hi inclouen aquestes activitats didàctiques i no didàctiques, que deixen clar com la guerra representa un fracàs per a la política i la diplomàcia, “una rendició vergonyosa davant el mal” segons les paraules del Papa Francesc, amb una càrrega d'inhumanitat. Contràriament a una mentalitat actual que veu els més joves com a desinteressats i passius, els infants van voler alçar la veu per expressar el seu desig de pau, i és precisament dels més petits que sorgeix la crida a la pau com a bé indispensable per al futur.
A Nàpols aquest desig de pau es combina amb el repudi a la violència generalitzada, amb el de les xarxes criminals que deprimeixen i tornen insegures les ciutats. Fa només uns mesos els telenotícies locals van registrar episodis en què menors van resultar ferits i fins i tot assassinats amb armes que no van haver d'estar al seu abast. El clima agressiu que impera ha de trobar un mur, i l'escola és un lloc propici, dic de convivència i espai de construcció de models pacífics.
El crit de pau dels més petits es va sentir desde les paraules de Paola Cortellessa, responsable de les Escoles de la Pau de Sant'Egidio.

Les obres creades pels infants i joves, després d'una selecció feta per una comissió, formaran part d'una exposició de dibuixos de nens i nenes de diferents ciutats i nacionalitats titulada "Fem la pau!" que ha estat inaugurada a Roma, actualment es troba a Milà i arribarà a Nàpols al mes d'octubre.