MÓN

La visita de Marco Impagliazzo a Goma, a l'est del Congo, comença a la tomba de Floribert, un model de resistència pacífica al mal

Ha començat la visita de Marco Impagliazzo, president de la Comunitat de Sant'Egidio, a Goma, la capital de la província congolesa de Kivu del Nord.

És una de les "àrees de crisi" del continent africà que, des de fa més de 20 anys, viu en un estat de conflicte endèmic i que recentment, des del març d'aquest any, ha experimentat un empitjorament que ha incrementat molt la tensió amb la propera Ruanda. La proliferació de grups rebels organitzats sobre una base ètnica i la proliferació exponencial d'armes dificulten actualment la resolució de la crisi. Fins ara s'estima que el nombre de desplaçats interns, a causa de la guerra, ronda els 2.500.000 persones, moltes de les quals s'han refugiat als afores de Goma. El conflicte a l'est del Congo té una història antiga, que entrellaça qüestions polítiques i grans interessos financers vinculats als enormes recursos minerals presents a la regió. És també una història de gran patiment que afecta una població sobretot de joves i infants.

A l'últim any s'estima que al voltant de 150 escoles han estat destruïdes i, juntament amb una emergència humanitària com la dels refugiats, hi ha una gran emergència educativa. A causa de la pandèmia recent, milers de nens i nenes s'han vist privats de l'escola i molts s'han vist obligats a treballar a les mines o a unir-se a grups armats. Hi ha una gran demanda de pau que sorgeix dels pobres i que la Comunitat ha trobat amb la seva fidel presència a Goma, així com a Bukavu i Uvira, juntament amb menors, ancians i nens del carrer.

I és significatiu que la visita de Marco Impagliazzo comencés retent homenatge a la tomba de Floribert Bwana Chui, de la Comunitat de Goma, assassinat el 2007 per oposar-se al trànsit il·lícit d'arròs podrit i rebutjar la corrupció. Declarat Servent de Déu per l'Església, la seva Causa de Beatificació està en marxa i la seva figura també va ser recordada pel Papa Francesc en la seva recent visita a la República Democràtica del Congo. Per als joves congolesos i molts altres, Floribert representa un model de resistència pacífica al mal.